Денков: Този опит за вот на недоверие отслабва националната ни сигурност

Денков: Този опит за вот на недоверие отслабва националната ни сигурност
A A+ A++ A

Всички други действия, включително този опит за вот на недоверие, отслабват националната ни сигурност. Това каза министър-председателят Николай Денков в края на дебатите по вота на недоверие за сектора на отбраната и сигурността.

Разбрахме, както и предишния вот, че истината няма никакво значение в дебатите по вота. Единствено пропагандата, лъжата и обидите са това, което можете да използвате, каза Денков.

По думите му опозицията отново няма истински аргументи и затова трябва да използва измислици и лъжи.

"В заключение, именно този подход на опозицията е най-вреден за националната сигурност. По този въпрос трябва да търсим национален консенсус, който трябва да е центриран първо върху модернизирането на българските въоръжени сили и върху нашето пълноценно включване в европейските и евроатлантическите структури. Всички други действия, включително и този опит за вот на недоверие, отслабват националната ни сигурност в сложна и рискова външна среда", заяви министър-председателят.

Той каза още, че, най-накрая, година и девет месеца след началото на войната в Украйна, вносителите на вота от парламентарните групи на „Възраждане“, „БСП за България“ и „Има такъв народ“ са признали в мотивите си, че Руската федерация води агресивна война срещу Украйна.

"Признаха, че и водената от Русия война създава заплаха и за България. С други думи, ако Русия спре войната в Украйна, ще изчезнат и опасностите за България. Затова националната сигурност на България изисква всички партии, без изключение, включително и опозиционните, да призоват Русия да спре войната и да напусне завоюваните територии в съответствие с международното право. Това е интересът на България. Това съответства на националната сигурност на България", каза премиерът Денков.

"Разбрахме също, че закупуването на съвременна техника, каквато българската армия не е получавала от 30 години, е повод за ожесточени критики от опозицията", посочи министър-председателят. По думите му, за щастие, управляващите през последните години не се интересуват от дребнави интриги като тази, а последователно развиват бойните способности с модерни средства за отбрана.

Денков каза още, че от дебатите по вота на недоверие се е разбрало, че народните представители от „Възраждане“ и техните лидери не се интересуват от съдбата на българите в окупираните от Руската федерация територии в Украйна.

"Кога, господа от „Възраждане“, ще се обърнете към руското ръководство да опази българските общности и техните образователни и културни традиции в окупираните територии в Украйна. Защото там българщината изчезва под натиска на окупаторите. Кога ще го забележите?" - попита Денков. Накрая той призова всички народни представители, които имат съвест и се чувстват патриоти, да отхвърлят вота.

Разискванията по внесения вот на недоверие към правителството продължиха близо четири часа.

"Ако се погледне какви аргументи се изтъкват, ще се види, че всъщност няма непреодолими противоречия, просто трябва да се формулират по съответния начин различията, така че бюджетът да бъде приемлив и за ГЕРБ, защото имаме нужда и от тяхната подкрепа", коментира Денков.

"Бюджетът е толкова важен приоритет за всички, че не мога да си помисля някой да тръгне да си играе с приемането и неприемането му, каза той. Според него това, което е важно, е двете страни да седнат заедно и да си обсъдят различията. Точно това съм казал на финансовия министър, това казах и в един разговор с Борисов, така че очаквам този разговор да се състои", добави министър-председателят

#Денков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници