4 хранителни навика, които трябва да забравите след 60

4 хранителни навика, които трябва да забравите след 60

pixabay

A A+ A++ A

Някои хранителни навици могат да ускорят процеса на стареене, особено, ако свързаните с възрастта промени в тялото вече се усещат.Диетолозите назовават 4 хранителни навика, които могат да разрушат здравето след 60 и които е най-добре да изоставите.

Рядка консумация на протеинови храни

Получаването на достатъчно протеини от вашата диета е важно на всяка възраст. Това е протеин, който дава сила на мускулите, укрепва костите и дори ви помага да отслабнете. Въпреки това, с възрастта, той става още по-важен компонент в диетата. Според диетолога Кортни Дангело, хората над 60 години са изложени на по-голям риск от загуба на мускулна маса и липсата на достатъчно протеин може да ускори процеса. Специалистът предлага по възможност да включите в менюто си следните продукти: яйца, сьомга, телешко, пилешко или пуешко. Освен това, според експерта, можете да добавите малко суроватъчен протеин към сутрешното си кафе или овесена каша за закуска.

Малко вода

Недостатъчното пиене на вода и произтичащата от това дехидратация е друг лош навик за хората над 60. Според диетологът Лиза Йънг с напредването на възрастта чувството ви за жажда намалява, поради което възрастните хора са склонни да страдат повече от дехидратация, отколкото младите.

Късна вечеря

Дори здравословната храна, консумирана късно вечер, може да навреди повече, отколкото да помогне на вашето здраве. Но по-близо до нощта хората все още обичат да ядат нещо вредно - като правило това са силно преработени храни. Диетологът Лиза Йънг припомня, че преяждането през нощта е пряко свързано с наддаване на тегло, колебания в нивата на кръвната захар и диабет при хора в риск.

Малко са храните, богати на фибри

И накрая, един от най-лошите хранителни навици е липсата на достатъчно фибри. Нашето благосъстояние до голяма степен зависи от този компонент.

Диетологът Кара Ландау съветва задължително да включвате всеки ден в менюто си неразтворими диетични фибри, които помагат на стомашно-чревния тракт и разтворими диетични фибри, които хранят полезните бактерии в червата. Това ще помогне за подобряване на усвояването на хранителните вещества в тялото, ще намали възпалението и дори ще подобри настроението ви. За да получите правилната доза фибри, можете да добавите плодове, овесени ядки, боб или нахут към ежедневната си диета.

#храна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници