Тагарев: Ще има поръчки към военната индустрия в България за войната в Украйна

Тагарев: Ще има поръчки към военната индустрия в България за войната в Украйна

БГНЕС

A A+ A++ A

По всичко изглежда, че войната в Украйна ще продължи още и ще има нужда от допълване на военните складове на страните от ЕС. Поръчки към нашата индустрия ще има.

Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев пред журналисти в Брюксел, където участва в заседание на Съвета на ЕС.

Тагарев обясни, че на днешната среща са били обсъждани стъпки как да се ускори и повиши производството на боеприпаси за Украйна и за попълване на запасите на страните от общността.

По думите му България е огромен производител на боеприпаси спрямо съотношението на населението и икономиката.

Министърът допълни, че до 8 декември продължава европейската процедура за кандидатстване на фирми от военнопромишления комплекс за разширяване на производствените възможности. Според него поне 2-3 български фирми да получат допълнително финансиране.

"Има интерес във фирмите дори сами да инвестират, защото виждат, че търсенето е огромно. Европейският съюз дава част от средствата за допълнителни инвестиции. Бързо се надявам да има решение", казаТагарев.

По повод общата инициатива на България, Румъния и Турция за повишаване на сигурността в Черно море министърът отбеляза, че концепцията за тази операция е съгласувана. Трите страни ще имат екип в Анкара след десетина дни, който ще гледа как конкретно ще бъде реализирано споразумението. Ако всичко върви нормално, скоро ще имаме такава операция, посочи министърът.

Попитан за очакванията за насрочения тази седмица вот на недоверие срещу правителството Тагарев каза, че според него правителството ще остане на власт

"Няма да успее вотът, това е гарантирано. Ще ни бъде дадена възможност отново да обясняваме отбранителната политика на страната. Започва да ме притеснява, че много време отива за обсъждане на едни и същи въпроси, и като правило голямата част от тези, които задават въпросите, не се интересуват от отговора, а търсят да направят някакви пропагандни внушения. Това вече започва да става досадно", каза военният министър

#Тагарев #Тодор Тагарев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници