Путин одобри нови ограничения за медиите преди президентските избори

Путин одобри нови ограничения за медиите преди президентските избори
A A+ A++ A

Руският президент Владимир Путин одобри промени в закона, който контролира президентските избори, и обяви нови ограничения за медиите, предаде Асошиейтед прес, като се позова на местни новинарски агенции.

Промените са въведени преди произвеждането на президентските избори в Руската федерация през март 2024 г., на които се очаква Путин, който е начело на Русия от 24 години, да спечели нов шестгодишен мандат. 71-годишният президент не е обявил дали ще участва в надпреварата, като заяви, че ще съобщи решението си едва, след като парламентът насрочи дата за изборите.

Според промените в закона, които той одобри, само журналисти, обвързани с договор към регистрирани медии, ще имат право да отразяват срещи на изборните комисии, което значи, че независимите журналисти или тези на свободна практика няма да имат тази възможност.

Сред промените е и забраната за отразяване на действията на комисията по военни теми, както и за отразяването им в райони, в които е обявено военно положение, без предварително разрешение, дадено от местните и военните власти.

Освен това промените забраняват да се води кампания в "блокирани ресурси". Под силния натиск срещу опозицията и информационния поток Русия забрани редица сайтове и мрежи, включително "Фейсбук" и "Инстаграм", въпреки че много хора използват VPN мрежи, за да заобикалят забраната.

#Путин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници