Симеон Дянков: Бюджетът е като закуска с торта Гараш, след която ще гладуваме! Василев пада през януари

Симеон Дянков: Бюджетът е като закуска с торта Гараш, след която ще гладуваме! Василев пада през януари
A A+ A++ A

Бюджет 2024 е като торта „Гараш“ за закуска, а за обяд и вечеря – нищо и през следващите дни – глад. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ бившият финансов министър Симеон Дянков.

„Харчите всичко и така сте преяли, че нямате никакви пари. Проектът за Бюджет 2024 е абсолютно нереалистичен в приходната си част. Никакъв шанс няма да се изпълни това“, подчерта той.

„Раздува се приходната част много повече отколкото когато и да било в миналото. Обещават ни се тези захаросани неща в началото, но през април ще се види, че този бюджет не може да се изпълни“, обясни бившият ковчежник.

„Дори за тази година с 2 млрд. лева сме вътре, тъй като вместо заложените 35 млрд. лева приходи, са събрани едва 33 млрд. лева. За следващата година Василев предлага 41 млрд. лева събираемост от НАП, което е с 25% годишен растеж. Никога това не е било в историята на България“, прогнозира той.

„Икономиката ще расте с 8% и по някакъв начин управляващите си представят, че с 25% ще се увеличат приходите. Как ще стане това?“, попита Дянков.

„От януари до април ще се харчи сериозно и ще се обещава много, а след това, ако издържи сглбоката и има ново правителство след ротацията, внезапно ще се окаже, че няма достатъчно пари за социални и други нужди. Пак няма да се инвестира в инфраструктура и ще стане голям проблем“, добави той.

Според него най-рано през 2027 година може да влезем в Еврозоната.

„Официално това ще го знаем през април, но още на 15 януари ще ни е известна годишната инфлация и дефицитът. Затова разговорите за нов финансов министър ще започнат две седмици след Нова година, ако темата за Еврозоната е важна за управляващите“, подчерта финансистът.

„Акад. Николай Денков си върши добре работата като премиер, но като започна напоследък да влиза в темата финанси се вижда, че не разбира. Това правителство се проявява като кабинет на Лукойл. а министър-председателят говори небивалици по финансовата част“, добави той.

„Постната пица през предишната криза беше необходима, за да може България да мине през този труден период и да излезе от другата страна с малък дефицит и ниски данъци, което го направихме. В момента няма такава криза, но по необясними за мен причини имаме по-голям дефицит“, заяви Дянков.

След като водещата Мария Цънцарова попита на кого да благодарим, че сме на опашката на ЕС, като дълго са ни управлявали ГЕРБ, той отговори „на факта, че нашата икономика, макар че има ниски данъци, не може да пробие достатъчно, за да се борим на европейско ниво“.

„Можеше да не сме на това незавидно място, но зависи от инвестициите, които влизат в инфраструктурата главно. Те трябва да се инвестират по начин, по който парите да ни правят по-конкурентноспособни“, заяви финансистът.

“Финансовият министър трябва да е по-смел и да върне ставките на ДДС на предпандемичните критерии, включително и за ресторантьорите. Не разбирам защо се опасява да каже, че такива бяха ДДС данъците и трябва да се върнат. Ще има спорове, но от връщането на данъка се получават около 650 млн. лева на година“, добави той.

#бюджет #Симеон Дянков #Асен Василев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници