Експерт посочи кои 5 професии могат скоро да бъдат заменени от изкуствен интелект

Експерт посочи кои 5 професии могат скоро да бъдат заменени от изкуствен интелект
A A+ A++ A

Поради нарастването на AI приложенията в множество индустрии, като автономни роботи за доставка и таксита без водачи, е много лесно да си представим, че AI ще замени някои работни места в бъдеще.

Това подкрепя доклада на McKinsey Global Institute, според който до 2030 г. до 30 процента от работните часове в икономиката на САЩ могат да бъдат автоматизирани.

Известният експерт по изкуствен интелект Марк Миневич, който току-що публикува нова книга по темата, наречена Нашата планета, захранвана от изкуствен интелект, е съгласен с тези прогнози. Той обясни, че вярва, че роботите скоро ще поемат пет работни места.

„Професиите, които според мен са изложени на риск да бъдат заменени от ИИ през следващите години, са касиери, телемаркетинг, шофьори на камиони, счетоводители и радиолози“, твърди той.

Той обяснява как касиерите, работещи в супермаркети и търговски центрове, са уязвими, тъй като компании като Amazon инвестират в автоматизирани магазини.

„Телемаркетингът е узрял за промяна чрез разговорен AI и чатботове, които могат да бъдат убедителни“, заключи той. Той също така вярва, че голяма промяна очаква шофьорите на камиони: „Шофьорите на камиони ще се сблъскат с голямо сътресение с възхода на автономните превозни средства, което ще застраши милиони работни места по света.“

Продължавайки да обяснява защо работата на счетоводителя може да избледнява, Миневич каза: „Счетоводните роли се състоят от повтарящи се задачи с данни, които скоро ще бъдат обработени от алгоритми.“

Новаторът също така вярва, че работни места като радиологията скоро могат да бъдат заменени от изкуствен интелект: „Дори специализирани работни места като радиологията могат да бъдат заменени от изкуствен интелект, с алгоритми за дълбоко обучение, които вече съответстват или надвишават човешката производителност.

Миневич обяснява как хората трябва да се съсредоточат върху развиването на творчески способности, които ще бъдат най-трудни за възпроизвеждане от AI: „За да не бъдем заменени от AI, е изключително важно хората да се съсредоточат върху развитието на нашите най-естествени способности – креативност, емоционална интелигентност, гъвкавост и стратегическо мислене“.

„Професиите, които включват генериране на идеи, взаимодействие с хора и вземане на сложни решения, ще бъдат най-трудни за възпроизвеждане от AI“, заключи той.

#изкуствен интелект

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници