Начинът, по който пазаруваме и харчим, разкрива емоционалните ни травми

Начинът, по който пазаруваме и харчим, разкрива емоционалните ни травми

pixabay

A A+ A++ A

Навиците на харчене и като цяло отношението ви към парите може да разкрие някои от най-дълбоките ни емоционални рани. Понякога в нашето финансово поведение се коренят емоционални преживявания, по-дълбоки, отколкото можем да осъзнаем, пише Tialoto.bg.

Може да размишлявате върху това и да се чудите защо сте толкова склонни към импулсивно харчене или защо мисълта да проверите баланса на банковата си сметка ви изпълва с ужас.

Как да разберете дали вашите парични навици са просто странности или са свързани с по-дълбоки емоционални рани, които все още не сте признали?

Психолозите идентифицират 6 ключови начина, по които навиците ви към парите могат да са свързани с дълбоки емоционални травми. Ето и кои са те:

1. Безразборно харчене за създаване на емоционален комфорт

Един от първите признаци, по които вашите парични навици могат да бъдат свързани с емоционални рани, е ако страдате от шопинг мания или т. нар. натрапчиво желание за харчене. Може да откриете, че купувате неща, от които не се нуждаете или дори особено не желаете, но купувате просто заради тръпката, която изпитвате от покупката.

Това често може да е признак на чувство на празнота или емоционален дискомфорт, който може да е зароден в детството, когато любовта и обичта са били давани непостоянно, а материалните притежания са били използвани като заместител. Пазаруването може да се превърне в начин за моментно запълване на тази празнота, бързо решение за предотвратяване на чувството на тъга или самота.

Ако забелязвате, че навиците ви за харчене са свързани повече с търсене на емоционален комфорт, отколкото задоволяване на материални нужди, може би си струва да проучите какви неразрешени емоции може да се опитвате да успокоите. Признаването на тази връзка може да бъде първата стъпка в изцелението както на връзката ви с парите, така и на емоционалното ви благополучие.

2. Страх от харчене и емоционална депривация

В противоположния край на спектъра може да се окажете прекалено пестеливи или стиснати и дори откровено да се страхувате да харчите пари, дори за най-необходими неща. Може да изпитвате чувство на вина всеки път, когато направите някаква покупка или да прекарате часове в чудене и агонизиране дали да купите нещо, от което наистина се нуждаете.

Това често може да се проследи до емоционално лишение, вероятно от израстване в среда, в която ресурсите са били оскъдни или където сте били карани да се чувствате виновни, че имате нужди. Може да сте усвоили идеята, че не заслужавате нуждите ви да бъдат удовлетворени, което след това се проявява като страх от харчене на пари.

Ако постоянно се тревожите за харчовете си и се чувствате сякаш не заслужавате това, от което се нуждаете, това може да означава по-дълбоки емоционални рани, свързани с лишенията и самооценката. Осъзнаването на този факт може да бъде важна стъпка към излекуването на връзката ви с парите и развитието на по-здравословно чувство за заслуженост.

3. Финансово безпокойство и скрити несигурности

Може би постоянно се тревожите за парите, дори когато сте финансово стабилни. Може да проверявате банковата си сметка няколко пъти на ден или да не спите, тревожейки се за хипотетични финансови кризи и катастрофи. Ако дори когато имате стабилни доходи и спестявания, постоянно се тревожите за парите си, стигайки до безсъние, свързано с въображаеми сценарии, при които ще загубите всичко, то това може да е дълбоко свързано с вашата собствена несигурност и страх от изоставяне.

Ако имате подобни тревоги, може би си струва да проверите дали се коренят в скрити несигурности или страхове от миналото ви. Разбирането на тази връзка може да бъде решаваща стъпка към облекчаване на финансовото ви безпокойство и справяне с основните емоционални рани.

4. Финансова зависимост и страх от независимост

Прекомерното разчитане на финансова подкрепа от други хора, дори когато сте в състояние да се издържате сами, може да бъде друг признак на дълбоки емоционални рани. Това може да се прояви като нежелание за намиране на работа, неспособност за спестяване на пари или навик постоянно да се вземат заеми от приятели и семейство.

Може да произтича от прекомерна финансова зависимост от родителите ви или прекомерен контрол в младите ви години. В резултат на това може да се борите със страх от независимост и да сте усвоили убеждението, че не сте в състояние да се грижите сами за себе си.

Ако откриете, че постоянно разчитате на други за финансова подкрепа, може би си струва да проучите дали това е свързано със страхове относно независимостта и самодостатъчността.

5. Парични тайни и срам

Друг понякога незабележим начин, по който емоционалните рани могат да повлияят на вашите финансови навици, е чрез тайни. Може да откриете, че криете покупки, лъжете за финансовото си състояние или изпитвате непреодолимо чувство на срам, когато обсъждате пари.

Ако усещате смущение, ако приятел ви забележи да броите монетите си или че пазарувате на намаления или с купони за отстъпка, то има за какво да помислите. Ако погледнете назад, може да видите, че това е свързано със страха ви да не бъдете съдени за финансовото си положение. Живеем в култура, която винаги набляга на това да изглеждаме „заможни“ пред другите, дори когато едва свързваме двата края.

Ако носите подобни тайни и срам около парите, това може да е показателно за по-дълбоки емоционални рани, свързани със страх от осъждане или обществен натиск.

6. Избягване на финансова отговорност и страх от провал

И накрая, постоянното избягване на финансови отговорности е друг знак, че навиците ви в харченето може да са свързани с по-дълбоки емоционални рани. Може да отлагате плащането на сметки, да пренебрегвате обажданията на събирачи на дългове или да се чувствате претоварени от мисълта да планирате бюджет.

Ако оставяте сметките да се трупат до последната минута и избягвате да гледате банковите си извлечения, то това е проблем.

Вероятно това е проява на страх от провал, свързан с детството ви. Вероятно докато сте растели, грешките ви не са били толерирани и често сте били критикувани остро от родителите си. Така сте започнали да свързвате провала със срам, а това се е разпространило и върху финансовия ви живот.

Ако откриете, че постоянно избягвате финансови отговорности, може би си струва да проучите дали това се корени в страх от провал или критика.

#травми

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »

Инбет Казино