Костадинов с прогноза: През пролетта ще има предсрочни избори

Костадинов с прогноза: През пролетта ще има предсрочни избори

фейсбук

A A+ A++ A

Най-вероятно през пролетта ще има отново предсрочни парламентарни избори.

Това прогнозира днес във Варна лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов , предаде БТА. Според него „сглобката няма да издържи, защото е подкрепяна само от задокеанския фактор“. Костадинов допълни, че очаква парламентарни избори през април или най-късно през юни, заедно с вота за европейския парламент. Лидерът на „Възраждане“ бе категоричен, че партията няма да подкрепи предложението на управляващите за бюджет 2024.

Костадинов представи и кратък анализ за резултатите от изборите. Според него продължава да има опасност от тежка „феодализация“ на Варна и на държавата. Избирателната активност беше изключително ниска, а близо половината от вота може да влезе в графата купен или корпоративен, като тежестта на втория става все по-голяма, посочи Костадинов. По думите му при купените гласове хората поне имат някакъв избор, докато при корпоративния, работодателите директно заповядват на служителите си за кого да гласуват. На голяма част от хората им остава само пасивната съпротива, те се отказват да гласуват и стават странични наблюдатели на собствената си съдба, подчерта лидерът на „Възраждане“. Той изрази опасения, че "ако нищо не се промени, няколко големи бизнесмени могат да седнат, да се разберат, и да си разменят кметства, градове, общини".

Тези местни избори ГЕРБ ги загуби, но „Продължаваме промяната – Демократична България“ не ги спечели, посочи Костадинов и подчерта, че единствено ДПС е затвърдило позициите си. В страната най-много общински съветници има ГЕРБ, на второ място е ДПС и ако ГЕРБ продължава да губи позиции, Движението на практика ще стане първа политическа сила, коментира лидерът на „Възраждане“. Той допълни, че тяхната партия има 201 общински съветници, при 29 на местните избори през 2019 г. По думите на Костадинов тяхната задача сега ще бъде да докажат на българите, че у нас може да има нормална политика и хора, които да работят за обществения интерес.

За ситуацията във Варна той каза, че всички политически сили са загубили на местния вот. Според него фрагментираният Общински съвет, в който влязоха 12 формации, всъщност е може би единственото хубаво нещо, защото когато мнозинството е крехко, те взаимно ще спират претенциите си. На този фон съветниците от „Възраждане“ ще играят ролята на здравия разум и на балансиращия глас, каза Костадинов.

#Костадин Костадинов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници