Владислав Панев с прогноза: Ще бъде ли успешен вота на недоверие към кабинета

Владислав Панев с прогноза: Ще бъде ли успешен вота на недоверие към кабинета

фейсбук

A A+ A++ A

Дерогацията беше приета, за да може рафинерията постепенно да мине към преработка на неруски петрол. Делът на руския петрол обаче стана над 90% по чисто икономически причини. Дерогацията засега не изпълнява своята роля. Това коментира депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Владислав Панев в ефира на БНР.

По думите му държавата още не се е справила с тази задача, което коства милиарди. И добави, че дерогацията не е управлявана добре.

Относно законодателните промени, който предвиждат плавно преминаване към друг вид петрол Панев каза, че е "прекалено плавно, може би". Извоюваното време за рафинерията да мине на други горива беше напълно достатъчно, посочи депутатът от ПП-ДБ.

Според него сметките показват, че ако разликата в цената между руския и другия петрол е милиарди годишно, това означава стотици милиони всеки месец "подарък към "Лукойл".

Най-добре е парламентарното мнозинство да седне на масата и да се изчисти популизмът, подчерта Владислав Панев относно предстоящото разглеждане на бюджета за 2024 г. и противоречията с ГЕРБ по тази тема.

"Приходите изглеждат завишени и оптимистични. От друга страна искат допълнителни разходи за общините и са срещу политиките по изсветляване на сивата икономика. Първо искаме да изслушаме министъра на финансите. Тогава ще решим ще подкрепяме или няма да подкрепяме", посочи още Панев.

Той изрази резерви към заложения 16% ръст на данъчните приходи при 3,2% икономически растеж, който определи като "леко оптимистичен".

"Ако транзитната такса за преноса на газ не може да бъде събрана, е "добре да има буфери, а буфери при 3% предложен дефицит по-скоро не се виждат, освен да режем капиталовите разходи", изрази мнение той.

Правителството няма да падне заради вота на недоверие, прогнозира Панев.

На въпрос за евентуални смени в кабинета и дали са необходими такива персонални промени, Владислав Панев посочи: "Правителството е длъжно да работи по-ефективно, доколкото икономическите перспективи пред Европа не са особено слънчеви. Икономическият растеж спада. Имена не мога да кажа."

#владислав панев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници