Даниел Смилов: След ротацията може да се стигне и до смяна на министри

Даниел Смилов: След ротацията може да се стигне и до смяна на министри

Стоп кадър/НОВА НЮЗ

A A+ A++ A

Резултатите на местните избори по всичко изглежда няма да се отразят на стабилността на управлението на кабинета. Още едно знаково събитие обаче се случи в рамките на тази седмица – завръщането на Ахмед Доган в оперативното ръководство на ДПС и оставката на досегашния лидер Мустафа Карадайъ. Политологът Даниел Смилов коментира актуалните политически теми в студиото на "Офанзива с Любо Огнянов" по NOVA NEWS.

Действията на ГЕРБ са оставане в управленския формат с условия, които не са особено драматични, каза той.

По негови думи държавата се управлява от бюджети, които са правени от почти същия екип, който сега е в МФ и се спазват базовите критерии, така че страната да върви по пътя за еврозоната. На 9 ноември излезе докладът за рейтинга на България, който е с позитивна перспектива, така че ГЕРБ рискуват да създават катастрофични очаквания, като например дефицит от 6%, посочи той.

Лесно е да се направи бюджет тип „постна пица” и накрая на годината да дойде бонус от няколко милиарда, които да се раздадат на филми, близки до властта, по-добре е бюджетът да е напрегнат, посочи експертът.

След ротацията може да се стигне и до смяна на министри, смята той. Според него и ГЕРБ и ПП-ДБ са недоволни: ПП-ДБ са недоволни от това, че те управляват с Борисов и Пеевски, а ГЕРБ трябва да се съобразяват с управление, в което ПП-ДБ държат голяма част от инструментите в изпълнителната власт. Той е на мнение, че в това НС е възможна друга управленска конфигурация.

Проблемът за ГЕРБ е, че не е ясно къде са позиционирани – опозиция ли са, в управлението ли са, какви са техните планове, смята Смилов.

За рокадите в ДПС политологът каза, че вижда във връщането на Ахмет Доган опит да се легитимира промяната. По негови думи, веротяно ще се стигне до съпредседателство. „Сега така или иначе Делян Пеевски изпълнява функцията на ръководител не само на групата на ДПС в НС, но и говорител по други въпроси”, каза той.

Семейната история на Васил Терзиев беше проблем за част от електората на ПП-ДБ, а и отчасти за „Синя София” и ГЕРБ, смята Смилов. Той е на мнение, че част от избирателите на ГЕРБ са решили да накажат избирателите на ПП-ДБ като гласуват за Ваня Григорова, което не е съображение с казуса ДС. Това, което успяха да направят ПП-ДБ и Васил Терзиев е да спечелят София без пълната подкрета па ГЕРБ, допълни той. По негови думи политиката на ГЕРБ по отношение на ПП-ДБ не дава добри резултати.

Смилов смята, че ако Григорова иска да прави ново ляво, проблемът е съдържателен, тъй като част от позициите й са много по-различни от европейското ляво.

#Даниел Смилов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници