Продажбите на телефони няма да се увеличат много около Коледа

Продажбите на телефони няма да се увеличат много около Коледа
A A+ A++ A

Сезонът на предпразнично пазаруване обикновено е най-силният за производителите на потребителска електроника и това с пълна сила се отнася за мобилните телефони. През тази година обаче скокът в продажбите няма да е такъв, колкото през предходните години, смятат от агенция Gartner. Причината за това - отслабената световна икономика и икономиите, които потребителите са принудени да правят. През третото тримесечие продажбите на телефони са намалели с 3,1% на годишна база до 428 милиона броя, което е трето поредно тримесечие на спад. В същото време продажбите на смартфони са се увеличили с 46,9% и вече са 36,9% от общите продажби на телефони.

Ръстът в продажбите на умни телефони се дължи на силното търсене в Китай, където годишните продажби се очаква да достигнат 165-170 милиона при 78 милиона миналата година. Това помага и на местните производители като ZTE, Huawei и TCL да се изкачат в световната класация по продажби. По отношение на общите продажби на телефони Samsung са на първо място с 97,9 милиона броя и пазарен дял от 22,9%. На второ място е Nokia с 82,3 милиона броя и дял от 19,2%, а трети са Apple с 23,5 милиона броя и пазарен дял 5,5%.

При смартфоните положението е очаквано - Android продължава да увеличава пазарното си присъствие и вече държи дял от 72,4% със 122,4 милиона продажби. На второ място е iOS с дял от 13,9%, а на трето е BlackBerry OS с дял от 5,3%. Следват bada с 3%, Symbian с 2,6% и платформите на Microsoft с 2,4%. Apple и Samsung са продали най-много смартфони, а Nokia може да се похвали със 7,2 милиона реализирани броя. Финландската компания вече е на 7-о място при производителите на смартфони, но Gartner очаква това да се промени през последното тримесечие заради новите модели Lumia с Windows Phone 8, но по-сериозно това ще се почувства догодина.

http://www.gartner.com/it/page.jsp?id=2237315

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници