Пеевски за Митрофанова: Арогантно и нагло поведение от представител на чужда държава

Пеевски за Митрофанова: Арогантно и нагло поведение от представител на чужда държава
A A+ A++ A

Председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски коментира отварянето на Руската църква в София и изказването на руския посланик Елеонора Митрофанова, че храмът е на Русия.

Митрофанова при отварянето на църквата „Свети Николай Мирликийски“: Храмът е на Русия

"Днес бяхме свидетели на арогантно и нагло поведение от представител на чужда държава – руския посланик Митрофанова. Представител на чужда държава, който си позволява да заключва и отключва християнски православен храм, да дава оценки на правовата държава и нейните държавни органи и да поставя под въпрос способността на институциите да защитят интересите на българските граждани, да назидава и разпорежда", заяви Пеевски.

Като политици не можем да останем безучастни към опитите България да бъде отклонена от посоката, която пое преди 34 години, добави той.

"Този имперски стил на действие е неприемлив и призоваваме настоятелно министъра на регионалното развитие и благоустройството незабавно да заведе дело за собствеността на храма, тъй като има събрани безспорни доказателства за това, че църквата „Св. Николай Мирликийски – Чудотворец“ е българска. Единствено като атакуват по съдебен път претенциите на руската държава към собствеността на църквата, българските институции ще защитят обществения интерес", коментира Пеевски.

Пеевски напомни, че няма да допуснат про-Путин агенти да заключват български православни храмове. Според него църквата е на миряните, на българските християни.

"В евроатлантическа България не може да се допусне вмешателства, които ощетяват хората и застрашават демокрацията. Отношението на парламентарните партии към тези въпроси ще е тест за тяхната ценностна ориентация – евроатлантизма или пропутинизма", заяви председателят на ПГ на ДПС.

Пеевски припомни, че от ДПС винаги са отстоявали неотклонно евроатлантизма на България.

#Елеонора Митрофанова #Митрофанова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници