Картофите могат и да не са полезни: Вижте защо, съвет на лекар

Картофите могат и да не са полезни: Вижте защо, съвет на лекар
A A+ A++ A

Картофите са широко разпространен зеленчук и могат да се видят на всяка маса. Те съдържат важни аминокиселини, цинк, силиций, магнезий, хром, калий, витамини С и витамини от група В, както и фолиева киселина и други вещества, полезни за организма, напомня д-р Татяна Неумолотова.

Но като всяко нещо със своите плюсове има и минуси. Можете да усвоите всички предимства на един зеленчук само, ако го приготвите правилно. При продължителна топлинна обработка всички полезни свойства на картофите изчезват, така че е най-добре да ги приготвяте с кората им.

Те са доста калорични и тяхното ядене на самостоятелно ястие е нежелателно поради високия гликемичен индекс, обяснява още лекарят.

Най-опасното нещо обаче е да ядете картофи, които са били съхранявани твърде дълго. В този случай в зеленчука се отделя соланин, който може да причини отравяне, гадене, диария и болки в корема.

#картофи #пържени картофи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници