Депутатите отхвърлиха ветото на Радев за енергетиката

Депутатите отхвърлиха ветото на Радев за енергетиката

НС

A A+ A++ A

Народните представители отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху Закона за енергетиката. Промените в закона предвиждат излизане на битовите потребители на свободния пазар на ток от 2026 година.

Ветото бе преодоляно, след като 133 депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС подкрепиха промените в закона. Против бяха 49 народни представители от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ".

Преди гласуването в зала имаше и дебат, в който участва основно опозицията, а към края на дебата председателят на енергийна комисия към НС Делян Добрев призова колегите си да подкрепят законопроекта, за да "получим второто плащане по ПВУ", а в последващите шест месеца да преработят закона, за да поправят всички неясноти и проблеми в него.


Драгомир Стойнев от БСП коментира, че това е шансът им да променят решението си като подкрепят ветото на президента. Той критикува, че не е ясно откъде ще има компенсации за енергийно бедните, но и освен това, че в закона няма регламентиран орган, който да ръководи целия процес.

"С тези промени не се гарантират правата на най-уязвимите битови потребители. Това е поредната реформа, която ще заблуди ЕК и българите, че се прави нещо добро за живота на българските граждани", смята той.

Йордан Тодоров от "Възраждане" подчерта, че ветото на президента трябва да бъде подкрепено и посочи, че неговата парламентарна група ще го подкрепи. Според него целта на промените в Закона за енергетиката не са, за да се направи добра реформа за българската енергетика и общество, а да се изпрати текст до ЕК, с който да получим средства от ПВУ. "Тези пари ще трябва да бъдат върнати. Получава се така, че управляващите получават едни пари на куп по ПВУ, разпределят ги на техни фирми, а след това българският народ ще връща тези пари", поясни той.

Павела Митова от ИТН коментира, че е крайно време българският "политически елит да спре да гледа на сектор "Енергетика" като на "дойна крава за държавната хазна". Според нея за подобни реформи са нужни повече от шест месеца, но и освен това подробен анализ. "Измененията ще рефлектират негативно върху крайните битови потребители", подчерта тя и призова колегите си да постъпят държавнически отговорно. "Не унищожавайте българската енергетика лекомислено", каза още тя.

Делян Добрев от ГЕРБ-СДС каза, че аргументите на президента са сериозни. "Прав е президентът, че много от въпросите са останали неизяснени", коментира той и уточни, че тези притеснения са били изразени както от опозицията, така и от ГЕРБ-СДС. "Ако не приемем този законопроект няма да получим второто плащане по ПВУ. Има несъвършенства в този закон, наясно сме всички. Предлагам въпреки всички притеснения, които имаме да приемем този законопроект, за да не спъваме работата по ПВУ, а в следващите шест месеца да изчистим всичко в този законопроект - тук в НС с експертите да решим въпросите и проблемите по този законопроект", призова той.

Основната промяна в Закона предвижда Националната електрическа компания (НЕК) от 1 юли 2024 г. да престане да бъде обществен доставчик. Поради тази причина крайните снабдители, сред които са електроразпределителните предприятия, които доставят енергия на битовите потребители, ще получават компенсации, ако електроенергията, която закупуват, е над определен праг, който ще се определя от Министерския съвет.

Парите ще идват от Фонд „Сигурност на електроенергийната система" (ФСЕС) с правителствено решение, в което ще се посочва над каква сума те ще получават тези компенсации. Регулираните цени за крайните битови потребители ще останат до 1 януари 2026 г.

# Румен Радев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници