Храните поевтиняват! Министър каза кога

Храните поевтиняват! Министър каза кога

pixabay

A A+ A++ A

Министърът на икономиката Богдан Богданов коментира кампанията „Достъпно за вас“.

„Стартирахме инициативата преди месец. Целта е да постигнем трайно ниски за потребителите цени и то на определени продукти от първа необходимост. Инициативата трябваше да стартира на 1 ноември. Тя ще започне от 15 ноември. Имаме кампания за включване и на по-малки вериги. На втори етап ще добавим и нехранителни и лекарствени продукти“, посочи Богданов.

„Всеки един магазин, който се е включил в кампанията, ще ползва логото на инициативата „Достъпно за вас“. Логото ще бъде до стоката, която е предложена в конкретната седмица“, уточни той.


„Ще правим анализ в Министерството на икономиката, за да следим динамиката на цените. На сайта на министерството ще може в следващия етап да изберат продукт и да видят откъде могат да го купят. Започнахме инициативата с големите вериги. Разговаряме и с малки регионални вериги. Цената трябва да е най-ниската, на която могат да го предложат. Най-евтиният продукт, който отговаря на качествата. Това ще е продуктът за седмицата“, добави министърът на икономиката.

Богдан Богданов коментира и разследването за износа на горива, произведени от руски петрол от „Лукойл“.

„Аз не знам дали тези пари са в бюджета на Путин. Направихме анализ на цялостната ситуация, защото нищо не беше направено за 8 месеца. Нямахме план от „Лукойл“ как да премине на неруски петрол. Той е съобразен с анализи на всички държавни институции, които имат отношение – ДАНС, Митниците, Разузнаването и Държавният резерв“, каза в студиото на „Тази сутрин“ министърът на икономиката.

В един от пакетите от санкции на ЕС срещу руската федерация е заложена забраната на преработката на руски петрол. Няколко държави, които нямаха излаз към море и представиха аргументи, че не могат да осигурят алтернативен внос получиха изключение от забраната. И на България беше разрешено да произвежда продукти от руски петрол, но да не ги изнася за държави от ЕС или трети страни с изключение на Украйна.

„Имаме стратегически актив в България, който трябва да работи на максимални капацитети. Това бяха усилията ни през последните месеци. Дерогацията за руския петрол е механизъм, който Европейската комисия е разрешила за България да ползва за конкретен период от време. За съжаление нищо около дерогацията не е направено, за да може след като свърши този период България да подсигури производството си с неруски петрол и това да гарантира максималния капацитет на рафинерията и работните места на хората“, посочи той.

„Не мога да споделя какво пише в докладите, те са секретни. Всички съображения, които бяха изнесени от службите, които следят производството, са отчетени. Срокът е изцяло базиран на данните. Да се говори, че един министър е заложил самосиндикално срокове не е вярно. Докладите са изпратени до парламента. Ако се окаже, че информацията, която ни е предоставена, е непълна, трябва да се попитат конкретните институции защо не е пълна. Не го изключвам като възможност“, уточни Богданов.

„Технически рафинерията ни може да преработва неруски петрол. Въпросът е откъде ще дойде. Има ли го – ние не знаем. Информация до мен не е достигнала. Не знаем какво е подсигурила „Лукойл“, как го е подсигурила. Няма как ние да съдействаме за доставките, тъй като това е частен оператор. Ако държавата оперира „Лукойл“, тя ще договаря доставки и коридор. Няма как да съдействаме на „Лукойл“. Ако се наложи, държавата вече има капацитет да го направи. Можем в кратък период от време да ангажираме ресурс, с който да подсигурим доставките, ако се наложи да поемем оперативния контрол над рафинерията“, каза още министърът на икономиката.

Според него доставките могат да дойдат от различни локации и допълни, че имало анализ за над 10 локации, от които може да се доставя.

„Лукойл“ има ангажимент, който се следи от Агенция „Митници“. В момента, в който не си изпълнят ангажимента – до края на годината те трябва да са 20% неруски петрол, държавата може да поеме контрола и да контролираме процеса по доставките“, категоричен е министърът на икономиката.

#храни

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници