НПО: Недоверието към правосъдието е заради хората горе – в съда и в политиката

НПО: Недоверието към правосъдието е заради хората горе – в съда и в политиката
Според Иванова НС е имало достатъчно време, за да провери качествата на кандидатите за КС, но едва след острата реакция на гражданското общество Марковска е била призована да подаде оставка. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Конституционният съд (КС) взема решения на ръба между политическото и правното, които са много важни за отстояване на конституцията, заяви ръководителят на Правната програма на „Отворено общество“ Иванка Иванова.

Според нея общественото недоволство от сканадала с номинираната за конституционен съдия Венета Марковска е било предизвикано от разминаване между нейните думи и казаното за нея, предаде БНР.

Иванова не изключи шумът около Марковска да продължи и след полагането на клетва, което официално трябва да стане този четвъртък, но не е изключено и да бъде поискано свалянето на имунитета на съдията.

„Процедурата в закона дава достатъчно възможности предварително да се изчистят всякакви основания за скандали. Правният път не беше спазен. Народното събрание гласува за членовете си в КС, без да им задава въпроси. Без истинска дискусия не можем да бъдем сигурни, че отговарят на качествата за членове на КС“, коментираха от „Отворено общество“.

Според Иванова НС е имало достатъчно време, за да провери качествата на кандидатите за КС, но едва след острата реакция на гражданското общество Марковска е била призована да подаде оставка.

„Беше ни даден ясен знак и от ЕК, че кадровите решения се наблюдават с особено внимание. Ние продължаваме да сме с позицията на страна втора категория в ЕС. Заради хората по върховете на съдебната система и по върховете на политиката, в Брюксел нямат никакво доверие към съдебната ни система. Много ниско е и у нас общественото доверие и към съда, и към Народното събрание. Според проучване в интернет мнозинството смята, че Марковска трябва да се оттегли“, категорични бяха от НПО.

#конституционен съдия #сигнал #Европейска комисия #ЕК #гражданско общество #„Отворено общество“ #Венета Марковска #скандал #съдебна система #Конституционен съд #КС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници