Изненада! Дирят Брендо по света, той бере трюфели из Врачанско

Изненада! Дирят Брендо по света, той бере трюфели из Врачанско
A A+ A++ A

Издирваният по цял свят Евелин Банев-Брендо е в България или поне е бил у нас през пролетта.

Поне два факта говорят за това. Първият е пълномощното на адвокат Силвия Найденова, която го представлява в Софийския градски съд по молбата му България да приеме за изпълнение и присъдите му в Италия и Румъния.

Вторият е разказът пред “24 часа” на кмета на село Тлачене Тошко Сашов, който е заверил подписа на Брендо на пълномощното за адвокат Найденова. Кметовете на малки населени места имат право да действат като нотариуси в определени случаи.

“Беше един ден в началото на пролетта. Към края на работния ден дойдоха мъже - с анцузи и куче. Казаха, че са ходили за трюфели, но поискаха да си направят пълномощно, защото им трябвало.

Гледах му личната карта, подписа се пред мен, но нищо не знам за този господин,

после научих. Няма как да го познавам. В документите му не пише “Брендо”, разказа кметът Тошко Сашов за случката. Той няма как да провери дали някой е издирван, а само удостоверява подписи със своя, както и с печат на кметството. За да докаже самоличността си, Банев е използвал българската си лична карта. Документът е издаден през 2016 г. и още е валиден, показа проверка на “24 часа”.

Евелин Банев е известен с това, че ползва много паспорти при пътуванията си по света, а за последно през 2021 г. имаше украинско гражданство.

Всъщност с пълномощното, издадено от него, адвокат Силвия Найденова внася молба в Софийския градски съд от името на Евелин Банев за приемане на присъдите му от Италия и Румъния. Той има и от България, а тук магистратите трябва да ги кумулират и да ги приведат в изпълнение, за да влезе в затвора.

Това е третият опит на Евелин Банев,

но и този път не се получава. Последното разпореждане за отказ от образуване на дело е от понеделник.

В него пише, че копието от пълномощното на адвокат Найденова не е от кочан, но все пак е прието от съда. Тя е приложила и копието от личната карта на Евелин Банев. По случая е била извършена проверка, става ясно от разпореждането на съдия Николай Младенов. Заключението от нея е ясно - Брендо не е на адреса му в София и няма данни да е в България. Справките на МВР и прокуратурата показват, че от издирването му няма резултат.

“Идваха от полицията по случая. И от Враца, и от София. Давах показания, взеха материали от кметството. Аз съм си свършил работата”, категоричен е кметът на Тлачене Тошко Сашов. Казва още, че Евелин Банев не е от селото, няма роднини или адрес там.

Остава загадка защо Брендо е избрал точно китното селце между Враца и Бяла Слатина за заверка на пълномощното, след като живее в София, където има над 100 нотариуси, които също няма как да проверят дали е обявен за издирване. Евелин Банев е единственият българин от високите нива в подземния свят.

Дейността му надхвърля границите на страната, а по делата срещу него в Италия, Румъния и България става дума за международни контакти не само в Европа, но и в Южна Америка, откъдето е идвал кокаинът.

Винаги се е различавал от мутрите на прехода

Дори написа две книги. Първата от 2015 г. е със заглавие “Съзирам душата на България”. “Тази книга се роди в затвора, защото любовта към живота не може да бъде лишена от свобода”, пише автора за труда си, който написал в ареста в Италия през 2013 г. по разследването за трафик на кокаин. Когато книгата се появи на пазара, той отново беше изчезнал. За последно Евелин Банев-Брендо се издирва официално от 10 май 2018 г., след като две седмици по-рано Върховният касационен съд окончателно го призна за виновен в пране на пари от наркотрафик и го наказа с 6 г. затвор. Брендо обаче вече беше избягал. Това беше и последната му присъда. Преди това в Румъния го признаха за виновен за наркотрафик с наказание 10 г., а след румънците го осъдиха и на 20 г. затвор в Италия по делото “Кокаинови крале”, отново за същото престъпление. През 2012 г. Брендо беше задържан у нас и изпратен в Милано, но го върнаха, защото първото му дело, тогава все още висящо, беше в България. То приключи последно от трите. Докато чакаше решението, Брендо беше с мярка подписка и забрана да напуска страната. Това не му попречи да избяга и да започне 5-годишното му издирване.

Слуховете го пращаха на различни места по света, но на 7 септември 2021 г. неуловимият Брендо беше арестуван в Украйна. В обитавана от него къща полицията откри оранжерия с канабис. Банев беше задържан за 20 дни, а Румъния, Италия и България - информирани, че е при тях. Междувременно Румъния първа изпрати искане за екстрадицията му, а след това и България. Две седмици след ареста изненадващо Брендо

беше освободен с решение на Апелативния съд в Киев

За това време се оказа, че той легално е станал украинец и има документи за това от 2015 г., което автоматично изключва да има друго гражданство, включително и българско. Украйна не предава свои граждани в трети държави. Въпреки това срещу него е започнало наказателно производство в Украйна, защото освен легалния, у Брендо е намерен и фалшив украински паспорт с имената на Виктор Краич. Експертиза показала, че снимката е на Брендо, но данните са на друг човек. Какво се е случило с това дело там, остава загадка, както и съдбата на Евелин Банев преди и по време на войната в Украйна, която започна на 24 февруари 2022 г.

Италия и Румъния не пращат присъдите му, за да ги лежи у нас

Седмица преди да го арестуват в Киев, Брендо е изпратил молба до Софийския градски съд, става ясно от хронологията в разпорежданията по неговия казус. С нея иска да признаят присъдите му от Италия и Румъния, за да ги изтърпи в български затвор. В молбата си Евелин Банев декларира, че е български гражданин, без да посочва дали има и други паспорти, както и къде се намират той и семейството му. Докато още е в ареста в Украйна, съдът у нас отказва да гледа молбата му за признаване на присъдите от Италия и Румъния, защото не е на територията на Европейския съюз.

Следва обжалване. През май 2022 г. Софийският градски съд отново заседава по втора молба на Брендо и пак отказва да я гледа.

През август 2022 г. адвокат Силвия Найденова внася трета от името на клиента си, който продължава да настоява да влезе в български затвор, след като признаят и присъдите му от Италия и Румъния. На 6 ноември т.г. отново отказват да се занимават с него, но по други причини. “24 часа” се свърза с адвокат Силвия Найденова, която представлява Банев, но тя не беше получила разпореждането на съда и отказа да коментира.

Този път основанието не е само фактът, че не е издирен и доведен у нас повече от 5 г.

Още през 2021 г. Брендо е приложил към първата си молба и копия от двете присъди в Румъния и Италия.

Това обаче не е достатъчно, за да може съдът да образува дело по искането на Банев за признаването на присъдите му. Те трябва да пристигнат официално и с удостоверения от съответните съдебни власти в Италия и Румъния. България ги е поискала чрез Европейската съдебна мрежа за наказателни дела. Отговор от Италия и Румъния няма. За последно е изпратено напомнително писмо на 5 септември т.г.

За да започне делото и случаят да приключи, адвокат Силвия Найденова е предложила алтернативен вариант - присъдите на клиента ѝ в чужбина да бъдат получени от неин колега в Италия. Според съдия Николай Младенов обаче той може да се сдобие с копията на актовете, но не и с удостоверение за тях. Тази пречка, плюс неизвестното местонахождение на Евелин Банев, са основание съдът за трети път да откаже да гледа молбата му да влезе в затвора.

От трюфели може да се печели почти колкото от наркотици, търговията с гъбата е полулегална

Брането на трюфели и продажбата им е доходоносен бизнес, от който може да се печели почти колкото от наркотици. Търговията с тях е полулегална - за нея няма правила и малко се говори.

Този пазар у нас се оценява на около 150 млн. евро годишно, а хората, които се занимават със събирането на трюфели, са около 20 хиляди. България е номер 1 в Европа по добив на бели и черни трюфели от естествени горски находища, който се извършва почти през цялата година – има и зимни, и летни.

По сметки на земеделското министерство едва около 1% от събраните количества остават у нас, изнасят се 150-200 тона. Кои са големите играчи обаче е напълно неясно, защото няма официални данни, няма и правила за търговията. Говори се за истинска война между “ловците на трюфели”, в която има пребити търсачи, навлезли в нечии запазени територии.

Преди близо две години например край Трън бяха открити три овъглени човешки тела на събирачи на ценната гъба, като една от версиите за смъртта им бе, че е предизвикана от конкуренти.

В Италия, където основно се изнасят, килограм бял трюфел варира от 2500 до рекордните 7000 евро. Черните са малко по-евтини, но тези данни са отпреди две години и в момента заради климатичните промени и засушаването цените са хвръкнали нагоре.

Едва наскоро финансовият министър Асен Василев се опита да сложи ред поне в облагането на доходите на събирачите на трюфели, като им въведе патентен данък. Той важи и за хората, които събират билки, гъби и всякакви други недървесни горски продукти. Сега те би трябвало да плащат данък върху доходите си като физически лица, които извършват стопанска дейност, като намалят с 40% данъчната си основа за разходите. Могат и с 60%, но ако са регистрирани като земеделски производители. Засега предложението за патентен данък не среща одобрение нито в тристранката, нито в бранша. Набързо създаденото наскоро Сдружение на ловците на трюфели излезе с декларация, че иска да се запази сегашното облагане.

#Евелин Банев - Брендо

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници