Обама настоява за успокояване на напрежението в Ивицата Газа

Обама настоява за успокояване на напрежението в Ивицата Газа
САЩ остро осъдиха стрелбата с палестински ракети от Ивицата Газа срещу южната част на Израел и подкрепиха правото на еврейската държава да се защитава. Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Американският президент Барак Обама е разговарял по телефона с премиера на Израел Бенямин Нетаняху, както и с египетския президент Мохамед Морси по повод израелските удари срещу Ивицата Газа, съобщи израелският посланик в САЩ Майкъл Орен.

Обама е призовал Нетаняху да положи всички възможни усилия да се избегнат цивилни жертви, но е подкрепил правото на Израел да се отбранява от атаките на „Хамас“, се казва в изявление на Белия дом след ликвидирането на военния командир на групировката, предадоха АФП и Би Ти Ви.

„Ние работим в тясно сътрудничество с американското правителство“, каза Майкъл Орен по телевизия Си Ен Ен.

Израелският премиер е говорил и с американския вицепрезидент Джо Байдън.

САЩ остро осъдиха стрелбата с палестински ракети от Ивицата Газа срещу южната част на Израел и подкрепиха правото на еврейската държава да се защитава. Посланикът обвини бойците от Ивицата Газа, че са извършили двойно военно престъпление.

„Те стреляха срещу цивилни и използваха собствените си цивилни като човешки щит“, каза той.

По време на операция след ракетния обстрел от палестинска страна израелската армия елиминира военния ръководител на „Хамас“ Ахмад Джабари. Няколко десетки въздушни удара на израелската армия бяха извършени в рамките на тази операция. Загинаха общо осем души, включително Джабари, двама малолетни и една жена. Ранените са 88.

#Президент на САЩ #министър-председател на Израел #Ивицата Газа #Барак Обама #Израел #Бенямин Нетаняху #президент на Египет #Мохамед Морси #„Хамас"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници