Пощенска кутия за новородени бебета - иновация в САЩ втрещи мрежата

Пощенска кутия за новородени бебета - иновация в САЩ втрещи мрежата

Jenite.bg

A A+ A++ A

Кутията в щата Индиана прилича на пощенски люк. Отворете външната врата и има достатъчно място за средно голям колет.

Но това не е място за съхранение на доставки; предназначено е за новородени бебета.

Инсталирана през декември, тя е седмата "кутия за бебета" в щата и е насочена към майки в отчаяна нужда.

По-сложни, отколкото изглеждат на пръв поглед, кутиите са снабдени с температурни регулатори и сензори.

Когато вътре бъде поставено бебе, се включва безшумна аларма, която предупреждава службите за спешна помощ и позволява детето да бъде извадено за определено време от по-малко от пет минути.

"Те са последна инстанция", казва Присила Пруит, която работи за Safe Haven Baby Boxes, кампания за организация, която настоява за въвеждането им в цялата страна. Групата казва, че кутиите са необходими за борба с изоставянето на новородените, когато майките - често млади и уплашени - раждат сами и не могат да се справят.

"Изоставянето е проблем", казва тя. "Тези млади жени не искат да бъдат известни или видяни. Особено в малките градове, където всеки познава всеки."

И все пак не всеки смята, че кутиите са добра идея.

Групите за защита на правата на бащите възразяват, заявявайки, че позволяват само на единия родител да вземе решението. А ООН се противопостави на използването им в други части на света, призовавайки страните да предложат повече семейно планиране и друга подкрепа за справяне с основните причини за изоставянето, като бедността, вместо това.

В САЩ тази политика от бебешки кутии за първи път започна да се появява през 2016 г., но концепцията е древна.

Датиращи от средновековието, те първоначално са били известни като места за намерено дете - цилиндрични бъчви отстрани на болници, църкви или сиропиталища.

През последните 20 години те са претърпели промени и могат да бъдат намерени в различни страни, включително Пакистан, Малайзия, Германия и Швейцария.

Те често се предоставят от благотворителни организации. Safe Haven Baby Boxes – организация с нестопанска цел – казва, че има още почти 24 и е събрала финансиране за 100. Парите до голяма степен идват от Knights of Columbus, католическа мъжка организация.

В кои американски щати има бебешки кутии?

Трябва да се приеме законодателство, за да бъдат разрешени кутиите в отделните щати.

Това вече е минало в Индиана, където има седем кутии; Охайо има две; и Пенсилвания, където скоро се очаква първата.

В Ню Джърси се разработва законопроект, но все още не е приет. В Грузия се провежда кампания.

През декември Сенатът на Мичиган прие законопроекта, но скоро след това беше наложено вето от губернатора на щата.

Губернаторът Рик Снайдер написа писмо, в което казва, че съществуващият закон за безопасно убежище в щата - който позволява бебетата да бъдат оставяни на властите анонимно - е достатъчен.

"Не вярвам, че е уместно да се позволи на родителите да предадат бебе, като просто поставят бебето в устройство, вместо физически да предадат бебето на униформен служител на полицията, пожарната или болницата", каза той.

Какво представлява законът за безопасно убежище?

Изоставянето на бебе е незаконно в САЩ. Законът за безопасното убежище обаче декриминализира деянието, ако бебето бъде предадено в сигурни ръце - обикновено само през първите няколко дни от живота си.

Тексас беше първото място, което прие закона през 1999 г., а всички останали 49 щата го последваха.

Департаментът на семейството и защитата на Тексас казва, че е видял 131 бебета, предадени съгласно закона за безопасно убежище, откакто записите започнаха през 2004 г.

Такива цифри са трудни за анализиране, според експерти. Невъзможно е да се определи иначе каква би била съдбата на бебетата - някои може да са починали, други може да са осиновени, други може да са запазени.

Спасяват ли животи бебешките кутии?

Датският център за изследване на националното благосъстояние, Vive, проучва тяхната ефективност в Европа, след като датски политици изразиха интерес към предлагането им.

"В Германия, където има люкове за бебета от 2000 г., не е регистриран спад в броя на изоставените бебета, намерени мъртви на открито", каза Мари Якобсен, главен анализатор във Vive, според The ​​Copenhagen Post.

Safe Haven Baby Boxes казва, че тяхното доказателство идва от тяхната употреба. Техните кутии за бебета са били използвани три пъти от април 2016 г. Организацията казва, че тези три може да не са оцелели иначе.

"Трудно е да се каже, че това [кутиите за бебета] е лоша идея, но изглежда малко погрешно", казва Мишел Оберман, професор по право в Калифорнийския университет по право в Санта Клара и експерт по правни и етични въпроси, свързани с юношеството, бременност и майчинство.
"Законът за безопасно убежище е най-лошият вариант, когато алтернативата е бебе в контейнер за боклук, но има причини, поради които сме създали програми за осиновяване, за да имаме възможно най-много информация."

Основният проблем, казва тя, е, че е малко вероятно тези инициативи да постигнат целите си. Бременните жени, които изведнъж се оказват, че раждат сами, често са много млади тийнейджъри, които отричат ​​или крият бременността си от страх и срам.

"Трудно ми е да си представя, че веднага след раждането на бебето, сама в тоалетната, от нея се очаква да познава закона, да се качи в автобуса и в Uber и да го остави", казва г-жа Оберман.

Safe Haven Baby Boxes казва, че техният екип работи с училища и младежки групи, за да разпространи осведомеността.

Организацията поддържа и 24-часова гореща линия за консултиране на жени. "Опитваме се да помогнем на жените да направят всичко друго, освен да зарежат бебето си. Последното нещо, за което говорим с тях, е бебешката кутия", казва г-жа Пруит. Освен това има система, позволяваща на жените да се свържат, за да предоставят повече информация.

Самата основателка на организацията, Моника Келси, е била изоставена като бебе, след като майка й е била изнасилена на 17-годишна възраст. Тя казва, че това е нейната мотивация за схемата за бебешки кутии и работата й като оратор против абортите.

#САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници