Денков: Властта увеличи данъците за „Лукойл“, за да намалеят свръхпечалбите

Денков: Властта увеличи данъците за „Лукойл“, за да намалеят свръхпечалбите
A A+ A++ A


„Много неща бяха казани по отношение на дерогацията в България и затова защо тя се удължава, но аз напомням, че дерогацията всъщност се скъсява (тя беше до края на 2024 г.) и с решение на Народното събрание сме я съкратили до октомври с идеята, че постепенно трябва да преминем към не руски нефт, за да сме сигурни, че няма да се окаже, че на пристанището липсва нефт и не може да работи рафинерията“, това заяви премиерът Николай Денков по повод въпрос за доклад на „Центъра за изследване на демокрацията“, според който „Лукойл“ чрез „Нефтохим Бургас“ заобикаля санкциите и изнася произведени от руски нефт горива за ЕС и САЩ.

„Голяма част от информацията на този доклад беше известна и преди това, така че няма особена изненада, освен скалата, в която се разкрива цялата тази схема за заобикаляна на санкциите. Това, което може и трябва да се направи, е да се действа според законите, а там, където законите са безсилни, да бъдат подобрени“, допълни Денков.

"В правомощията на българското правителство и вече е направено е да се повишат значително данъците, които трябва да плаща "Лукойл", за да може да намалеят свръхпечалбите, които са цитирани в този материал. И от една страна да се намалят средствата, които влизат в Руската федерация за водене на войната, и от друга да се увеличат средствата, които влизат в българския бюджет", каза Денков.

#Денков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници