В Иран: не носиш забрадка - оставаш без работа

В Иран: не носиш забрадка - оставаш без работа

pixabay

A A+ A++ A

В края октомври Министерството на културата и ислямската ориентация на Иран публикува списък с имена на актриси, на които е забранено да упражняват професията си. Причината? Че са се появявали на публични места без забрадка на главата. “Тези, които не спазват закона, нямат право да работят”, каза министър Мохамед Мехди Есмаили.

В списъка до момента са включени 20 жени, сред които световноизвестни имена като Таране Алидусти. 39-годишната Алидусти е участвала в няколко международни продукции, сред които “Търговският пътник” на Ашгар Фархади, отличен с Оскар за най-добър чуждоезиков филм през 2017 година.

"Забрадките, от които капе кръвта на сестрите ми"

Алидусти покриваше косата си при всички свой публични изяви в чужбина. До ноември 2022 година, когато избухнаха мащабните протести след смъртта на Джина Махса Амини. Алидусти публикува снимка в Инстаграм без забрадка. В ръцете си тя държеше лист хартия с надписа “Жени, живот, свобода” и демонстрира солидарността си с протестите в родната ѝ страна.

Малко след това Таране Алидусти бе задържана и пусната под гаранция чак след две седмици. След като разбра за забраната да упражнява професията си, актрисата написа в Инстаграм: “Няма да се поддам на забрадките ви, от които капе кръвта на сестрите ми.”

Публичното появяване без забрадка в Иран може да е опасно за живота. Доказателство е трагичният случай на 16-годишната ученичка Армита Гараванд. В началото на октомври тя отива на училище без забрадка. След конфликт с представители на морална полиция в метрото е настанена в болница в мозъчна смърт. В края на октомври ученичката е обявена за мъртва и е погребана.

Младите са ядосани на тези, които не свалят забрадките

Млада студентка от Техеран подчертава в интервю за ДВ: “Всеки ден рискуваме живота си, като сме навън без забрадка. Тъжно е да се види, че много актриси все още носят забрадки.” И напомня за погребението на режисьора Дариуш Мехрджуй на 18 октомври, което е посетено от редица представители на филмовата индустрия в Иран.

83-годишният режисьор и съпругата му - сценаристката Вахидех Мохамадифар - бяха намерени мъртви с прободни рани в гърлото. Според властите убийството е част от грабеж, извършен от техния градинар. Но не липсват съмнения. Мехрджуй беше в конфликт с режима в страната. Когато последният му филм "La Minor" бе цензуриран през март 2022 година, той избухна срещу режима на моллите: “Елате и ме убийте”, извика режисьорът във видеообръщение. По време на погребението на Мехрджуй всички посетители носеха забрадки. Единственото изключение бе 16-годишната му дъщеря Мона.

Съпротивата в Иран няма да спре, убедени са активисти

“Разбирам, че това смело поколение ни е ядосано. Моето поколение е консервативно и предпазливо”, казва Шоле Пакраван пред ДВ. Театралната актриса и писателка живее в Германия от 2017 г. насам. Три години по-рано дъщеря ѝ Рейхане Джабари е екзекутирана в Иран. Тя е ранила смъртоносно мъж, който се е опитал да я изнасили. Шоле Пакраван дълго време се е борила за живота на дъщеря си в Иран - напразно. Но не спира да се опитва да бъде гласът на потиснатите иранци в чужбина.

“Знам, че цената на съпротивата в Иран в момента е много висока”, казва Пакраван. Тя обяснява: "Който не иска да изчезне от екрана, носи забрадка против волята си. Въпреки това не вярвам, че съпротивата е приключила. Тя се е променила и ще се прояви в други форми. Това, което се случи в Иран миналата година, никога не може да бъде изтрито от управляващите. Сега те са изправени срещу едно младо и смело поколение жени, които знаят какво искат: Свобода и край на потисничеството.”

Автори: Шабнам фон Хайн

#Иран

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници