Ужасът в Газа: Семейство е загубило три поколения при въздушен удар

Ужасът в Газа: Семейство е загубило три поколения при въздушен удар

pixabay

A A+ A++ A

Ройтерс разказва историята на Мохамед Хамдан, който е загубил 35 членове на голямото си семейство при израелски въздушен удар, засегнал дома му в Газа скоро след вечерните мюсюлмански молитви. Загиналите са от три различни поколения, като включват както 70-годишния Камал, така и седемгодишния Расми.

Петдесетгодишният Хамдан е бил погребан от срутващата се къща и му е отнело час и половина, за да бъде изваден, казва той. Излизайки, той открива, че е загубил дъщеря си Малак, брат си Ахмед, племенниците и братовчеди. Семейството Хамдан е едно от многото в Газа, засегнати от безпрецедентния въздушен и артилерийски обстрел, който според здравните власти на палестинския анклав е отнел живота на над 10 000 души в малката ивица земя, управлявана от "Хамас".

Израелските военни са обкръжили изцяло северната част на Газа под прикритието на продължаващия седмици наред обстрел, засегнал и южните райони като Хан Юнис, където живее семейство Хамдан. Целта, която Израел си поставя, е да унищожи палестинската ислямистка групировка "Хамас", чиито бойци вилняха в израелските градове на 7 октомври, преминавайки от къща на къща. Те отнеха живота на 1400 души и отвлякоха още 240.

Израел отрича да е насочвал военната си кампания срещу цивилни граждани, но твърди, че бойците на Хамас често действат в жилищни райони.

За Хамдан обаче войната е отнела всичко, което му е било скъпо. "Ние бяхме отгледани тук, живеехме с тези деца. Не съм си представял, че ще има толкова разрушения", казва той.

Хан Юнис е създаден като бежански лагер през 1948 г., когато палестинците, включително семейство Хамдан, бягат или са принудени да напуснат домовете си по време на боевете, съпътстващи създаването на Израел. Те не са били допуснати да се върнат обратно и палатковият лагер се превръща в град с тесни улички и бетонни жилищни блокове, който се намира първо под египетска власт, след това под пряка израелска окупация, а накрая - под контрола на "Хамас", придружен от засилена израелска блокада.

През последните две десетилетия сраженията между Израел и "Хамас" периодично засягат анклава, обстрелвайки с ракети и снаряди следващите поколения палестински бежанци, които съставляват повече от половината от 2,3-милионното население. През тези тежки десетилетия семейство Хамдан се разраства, като историята му се върти основно около дома в Хан Юнис. Сега много от роднините на Хамдан, които не са били убити, са били ранени и той не знае кога и дали ще излязат от болницата.

#Газа #Ивицата Газа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници