САЩ: Помогнахме на 400 граждани и техни роднини да напуснат Газа

САЩ: Помогнахме на 400 граждани и техни роднини да напуснат Газа
A A+ A++ A

Съединените щати заявиха, че са помогнали на 400 свои граждани и техни роднини да напуснат обхванатата от война ивица Газа след повторното отваряне Рафах, предаде АФП.

"Помогнахме на повече от 400 американски граждани, законно пребиваващи в страната лица и други лица, които имат право да напуснат Газа", заяви говорителят на Държавния департамент Ведант Пател, като допълни, че през уикенда са напуснали около 300 души.

Не беше ясно колко други американци все още чакат да напуснат.

Миналата седмица държавният секретар Антъни Блинкен заяви по време на изслушване в Сената, че Съединените щати следят около 400 американски граждани и още 600 членове на техните семейства, които искат да напуснат Газа.

Тяхната съдба се превърна в ключов приоритет за Вашингтон, като палестинско-американски групи заведоха дело срещу Държавния департамент, твърдейки, че след евакуацията на израелски американци е имало двойни стандарти.

На 1 ноември президентът Джо Байдън публично приветства първите отпътувания на американци, които дойдоха след дипломация с Египет и Катар, който поддържа отношения с „Хамас“, ислямисткото движение, което управлява блокираната ивица Газа.

Пунктът беше затворен отново на 4 и 5 ноември заради спор за преминаването на линейки.

#САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници