Съдът касира балотажа в култовото созополско село Зидарово

Съдът касира балотажа в култовото созополско село Зидарово
A A+ A++ A

Административен съд-Бургас отмени избора на кмет на созополското село Зидарово. Информацията потвърди пред „Флагман“ председателят на Общинската избирателна комисия-Созопол Виржиния Хайк.

Припомняме, че ОИК-Созопол обяви за победител след първия тур Христо Бардуков (на снимката) от „БСП за България“. Той получи 290 гласа (50.43%) срещу издигнатия от ГЕРБ Стойчо Петков, който пък взе 280.

Загубилият обаче обжалва в съда, което доведе и до отваряне на чували с бюлетини. Съдията по делото Веселин Енчев е открил сериозни нередности и отменил решението на ОИК за избора на Бардуков. Това означава касиране на вота и провеждане на нови избори съгласно Изборния кодекс.

В село Зидарово имаше две секции за гласуване. При едната не са констатирани проблеми от съда. В другата обаче е имало куп нередности. И седемте члена на секционната избирателна комисия (СИК) се подписали с особено мнение под протокола с резултатите, което означава, че не са били съгласни с него. Запечатването на чувала с изборните книжа не било сторено надлежно. Стоял печатът на кмета на общината вместо на СИК, както се посочва в съдебното решение от 6 ноември.

То обаче не е окончателно и може да се обжалва пред Върховния административен съд (ВАС). Това биха могли да сторят ОИК-Созопол, която предстои да се събере, за да обсъди казуса, както и Христо Бардуков.

#Зидарово #Созопол

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници