Reuters: Путин ще остане на власт и след 2024 година

Reuters: Путин ще остане на власт и след 2024 година
A A+ A++ A

Владимир Путин е решил да се кандидатира на президентските избори през март - ход, с който ще се задържи на власт поне до 2030 г., предаде Ройтерс, като се позова на шест източника.

Агенцията отбелязва, че ръководителят на Кремъл смята, че трябва да преведе Русия през най-опасния период от десетилетия.

Путин, който наследи на президентския пост Борис Елцин през 1999 г., вече е бил президент по-дълго време от всеки друг руски управник след (съветския ръководител) Йосиф Сталин, надминавайки дори 18-годишния мандат на Леонид Брежнев, припомня Ройтерс.

На 7 октомври Путин навърши 71 години.

Русия отхвърли спекулациите, че Путин е болен и използва двойници

Източниците, които са говорили с Ройтерс при условие за анонимност, заявиха, че новината за решението на Путин вече се разпространява и че съветниците му вече се подготвят за кампанията и избора на Путин.

За Путин, който според проучванията на общественото мнение се радва на одобрението на 80% от руснаците, изборите са формалност, ако той се кандидатира: с подкрепата на държавата и държавните медии и при почти пълното отсъствие на обществено несъгласие, той със сигурност ще спечели, отбелязва Ройтерс.

"Решението е взето - той ще се кандидатира", каза един от източниците, който е запознат с планирането. Подготвяното обявяване на новината ще се появи в рамките на няколко седмици, каза друг източник, който потвърди публикация от миналия месец вестник "Комерсант".

Друг източник потвърди, че е взето решение и че съветниците на Путин се подготвят. Три други източника твърдят, че решението е взето: Путин ще се кандидатира.

Въпреки че много чуждестранни дипломати, шпиони и служители да казват, че очакват Путин да остане на власт до края на живота си, досега няма конкретно потвърждение за плановете му да се кандидатира на президентските избори през март.

"Русия е изправена пред обединената мощ на Запада, която е толкова голяма, че значителна промяна не би била целесъобразна", каза един от източниците на агенцията.

Путин не е направил никакви изявления, че ще се кандидатира за още един мандат и все още не е обявена кампания, заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в коментар на публикацията на Ройтерс.

#Путин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници