15 загинали, 60 ранени в Газа! "Хамас" обвини Израел в удар по конвой

15 загинали, 60 ранени в Газа! "Хамас" обвини Израел в удар по конвой
A A+ A++ A

Здравното министерство на "Хамас" съобщи, че при вчерашния израелски удар по линейка на входа на най-голямата болница в Газа са били убити 15 души, а Израел потвърди, че е извършил удара по превозното средство, което според израелската армия е било използвано "от терористична клетка на "Хамас", предаде Франс прес.

Още 60 души са били ранени при удара, съобщи министерството тази сутрин. По-рано се съобщаваше за 13 убити и 26 ранени, посочва АФП.

Според говорителя на министерството Ашраф ал Кидрех линейката е била част от конвой, превозващ "няколко ранени, които са били на път да бъдат хоспитализирани в Египет".

След удара, който е бил нанесен пред болница "Аш Шифа", където са намерили убежище хиляди разселени хора, кореспондент на АФП е видял няколко убити и ранени до повредената линейка.

На кадри на телевизия АФП се виждат и цивилни, които носят окървавени ранени хора. Други лежат на земята, повалени от взрива.

Генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус каза, че е "дълбоко шокиран".

"Повтаряме: пациентите, грижещият се за тях медицински персонал, здравните заведения и линейките трябва да бъдат защитени по всяко време. Винаги", написа той в социалната мрежа "Екс" (доскоро "Туитър").

Координаторът на ООН по хуманитарните въпроси в окупираните палестински територии Лин Хейстингс заяви също в "Екс", че е "обезпокоена", тъй като ударът е бил насочен срещу "пациенти, които е трябвало да бъдат евакуирани, за да бъдат в безопасност".

От сряда насам десетки ранени палестинци са били евакуирани от ивицата Газа в Египет, на фона на непрестанните бомбардировки на Израел, започнали след нападението на "Хамас" срещу еврейската държава на 7 октомври, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

Снимката е илюстративна

#Газа #Хамас #Израел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници