Путин: Оръжия, изпратени на Украйна, са в ръцете на талибаните

Путин: Оръжия, изпратени на Украйна, са в ръцете на талибаните

Стоп кадър/Россия24

A A+ A++ A

Изпратени на Украйна западни оръжия се оказват в Близкия изток и попадат в ръцете на талибаните, заяви днес руският президент Владимир Путин.

"Сега казват - оръжие от Украйна се появява в Близкия изток. Разбира се, че се появява, защото го продават", заяви Путин на среща с новия състав на руската Обществена палата (руски консултативен орган - бел.ред.).

Украйна казва, че контролира строго всички оръжия, които ѝ се доставят. Представители на някои западни служби за сигурност обаче изразяват безпокойство и САЩ поискаха от Украйна да направи повече, за да се справи с по-общия въпрос за корупцията, отбелязва Ройтерс.

През юни миналата година генералният секретар на "Интерпол" Юрген Щок предупреди, че някои съвременни оръжия, изпращани за Украйна, може да се озоват в ръцете на организирани престъпни групи.

Доклад за войната в Украйна и незаконната оръжейна търговия, изготвен от организацията "Глобална инициатива срещу транснационалната организирана престъпност", посочи през март, че към момента няма значително изтичане на оръжия от зоната на украинския конфликт.

"Всеки прецедент обаче навежда на мисълта по-специално, че ако към този риск не се подходи проактивно и с въображение, когато настоящата война приключи, украинското бойно поле би могло и ще стане нов арсенал на анархията, въоръжавайки всички - от бунтовниците в Африка до гангстерите по улиците на Европа", пише в доклада, предаде БТА.

Осемте най-големи западни донори на оръжия за Украйна, оглавявани от САЩ, обещаха на Украйна оръжия на обща стойност най-малко 84 милиарда евро, според данни на "Института Кил за световна икономика".



#Владимир Путин #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници