"Хизбула": САЩ да спрат израелското нападение в Газа, за да няма регионална война

"Хизбула": САЩ да спрат израелското нападение в Газа, за да няма регионална война

Хасан Насрала, лидер на "Хизбула". Снимка: Уикимедия

A A+ A++ A

Съединените щати трябва да спрат израелското нападение в Газа, ако искат да предотвратят регионална война. Това предупреждение отправи ръководителят на ливанската групировка "Хизбула" Хасан Насрала.

Насрала говори днес за пръв път, откакто на 7 октомври избухна конфликтът между Израел и "Хамас":

"Това, което се случва в Газа, разкрива и потвърждава пряката отговорност на Америка за продължаващите убийства и варварство. Още от първия ден Байдън зовеше израелците да почитат международното право, да се защитават, но да се грижат за мирното население. Но това бяха празни думи - чисто лицемерие!"

Хасан Насрала каза още, че "Хизбула" разширява операциите си по ливанско-израелската граница и така принуждава Израел да държи повече войски далеч от Газа и Западния бряг. В схватките по границата през последните седмици загинаха близо 80 души, повечето от тях - бойци на Хизбула, припомня Ройтерс.

Насрала също така отбеляза, че операцията на "Хамас" в Израел на 7-и октомври е причинила "сеизмичен трус" и че ще има "дълбоки последици" за региона. Без значение какво е направил Израел, той не може да промени въздействието на тази атака, посочи той.

Атака на "Хамас" разкри "пълната нестабилност" и "слабостта" на Израел, каза лидерът на "Хизбула" и подчерта, че единствено "Хамас" стои зад решението и изпълнението на проведената на 7-и октомври офанзивата, като тази офанзива не е била свързана с други международни или регионални сили.

В речта си генералният секретар на "Хизбула" настоя, че Съединените щати са изцяло виновни за войната в Газа.

Вашингтон "трябва да бъде подведен под отговорност и наказан", подчерта лидерът на Хизбула, добавяйки, че страната е показала своето лицемерие. Той приветства съпротивата на Ирак и ударите по американските бази, като нарече действията "мъдро решение".

"САЩ са тези, които предотвратяват прекратяването на огъня в Газа" и трябва да бъдат "наказани за подкрепа на престъпления", подчерта Насрала. "Задължение на всеки свободен и почтен човек на този свят е да изясни тези факти в битката за общественото мнение, която води с изопачаване и фалшификация", каза още той, намеквайки за "дезинформирането на обществеността" от страна на Запада.

Хасан Насрала отбеляза, че двете "краткосрочни цели" на неговата организация трябва да бъдат да се гарантира, че войната срещу Газа ще приключи и че палестинските сили в региона, особено "Хамас", ще постигнат победа в конфликта.

"Ако силите в Газа победят, триумфът ще принадлежи на всички народи в региона", посочи той, като изрично спомена, че това би било в интерес на Ливан, Египет, Йордания и Сирия.

Всички мюсюлмански и арабски държави трябва да работят за прекратяване на военните действия, тъй като само изявленията не са достатъчни, отбеляза още той, като призова тези държави да спрат износа на природен газ, петрол и храни за Израел.

Хасан Насрала отбеляза, че "всички сценарии са отворени на нашия ливански южен фронт". Той подчерта, че бъдещите действия на "Хизбула" на ливанската граница ще зависят от развитието на операциите в ивицата Газа и от "поведението на ционисткия враг спрямо Ливан".

Освен това лидерът на групировката подчерта, че атака срещу Ливан би била "най-глупавата грешка", която израелските власти могат да направят, и предупреди израелските военни "да не отидат по-далеч".

Насрала завърши с думите, че целият свят трябва да действа искрено, за да сложи край на израелската агресия срещу Газа, "в името на беззащитните цивилни, човечеството, човешките ценности и добродетели".


#"Хизбула" #САЩ #Израел #Ивицата Газа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници