Експерти: Експлозивите, използвани срещу Газа, се равняват на две атомни бомби

Експерти: Експлозивите, използвани срещу Газа, се равняват на две атомни бомби
A A+ A++ A

От началото на войната между Израел и палестинската ислямистка групировка "Хамас" израелската армия е хвърлила над 25 000 тона експлозиви върху ивицата Газа, което се равнява на две атомни бомби, съобщи вчера базираният в Женева Европейско-средиземноморски център за наблюдение на човешките права ("Юро-мед монитор").

Според правозащитната организация израелската армия е обявила, че е бомбардирала над 12 000 обекта в палестинския анклав. При ударите е използвано рекордно количество експлозиви, което надхвърля 10 килограма взривни вещества на човек. "Юро-мед монитор" подчертава, че теглото на атомните бомби, хвърлени от САЩ върху японските градове Хирошима и Нагасаки през август 1945 г., възлиза на около 15 000 тона експлозиви.

Поради технологичното развитие експлозивите, хвърлени върху Газа, сумарно може да са два пъти по-мощни от атомна бомба, отбелязва правозащитната организация. Това означава, че разрушителната сила на експлозивите, хвърлени върху Газа, надвишава тази на бомбата, използвана срещу Хирошима. "Юро-мед монитор" отбеляза, че площта на японския град е 900 квадратни километра, докато площта на Газа не надвишава 360 квадратни километра.

В изявлението на правозащитната организация се подчертава, че Израел използва бомби с огромна разрушителна сила, някои от които варират от 150 до 1000 килограма. "Юро-мед монитор" цитира неотдавнашно изявление на израелския военен министър Йоав Галант, че само върху град Газа са били хвърлени повече от 10 000 бомби.

Документирано е, че Израел използва международно забранени оръжия при нападенията си срещу палестинския анклав, посочва "Юро-мед монитор". Става въпрос за касетъчни и фосфорни боеприпаси, които съдържат прилепчиви по кожата токсични вещества, реагиращи бързо на кислород и причиняващи тежки изгаряния от втора и трета степен.

Екип на "Юро-мед монитор" е документирал, че в Газа има случаи на наранявания при израелски въздушни удари, които приличат на травми, причинени от касетъчни боеприпаси. Въпросните оръжия причиняват дълбоки рани, като шрапнелите нанасят тежки изгаряния и водят до разтопяване на кожата, а понякога и до смърт. Фрагментите от касетъчните боеприпаси причиняват необичайни отоци и отравяния на тялото, както и вътрешни наранявания от прозрачни фрагменти, които не се виждат на рентгеновите снимки.

Използването от Израел на мощни експлозиви в гъстонаселени райони представлява най-голямата заплаха за цивилното население в съвременните въоръжени конфликти, предупреждава "Юро-мед монитор".

Правозащитната организация подчертава, че разрушителните и произволни нападения на Израел са в нарушение на международното хуманитарно право, според което защитата на цивилното население е задължителна във всички случаи и при всякакви обстоятелства и че убийството на цивилни се счита за военно престъпление както при международни, така и при локални въоръжени конфликти. Нарушаването на това изискване може да бъде равносилно на престъпление срещу човечеството.

Блинкън пристигна в Израел за разговори за облекчаване положението на мирните жители в Газа

Хагските конвенции от 1899 г. и 1907 г. и Женевската конвенция от 1949 г. уреждат основните права на човека по време на война, за да се предотвратят смъртоносните последици за здравето от оръжия, които са забранени от международното право. Използването на някои забранени оръжия може да предизвика "геноцид".

Член 25 от Хагския правилник за законите и обичаите на сухопътните войни гласи: "Забранява се нападението или бомбардирането с каквито и да е средства на градове, села, жилища или сгради, които не са защитени", припомня "Юро-мед монитор".

Освен това член 53 от Четвъртата женевска конвенция гласи: "Забранява се всяко унищожаване от страна на окупационната власт на недвижима или лична собственост, принадлежаща индивидуално или колективно на частни лица, на държавата, на други публични органи или на социални или кооперативни организации, освен когато такова унищожаване е абсолютно необходимо поради военни операции". Нарушенията на чл. 147 от Четвъртата женевска конвенция се считат за тежки нарушения на правото на въоръжения конфликт и следователно за военни престъпления.

Европейско-средиземноморският център за наблюдение на човешките права призовава за създаването на независима международна комисия, която да разследва какво количество експлозиви и забранени от международната общност оръжия са използвани от Израел срещу цивилни в ивицата Газа. Правозащитната организация също така апелира към международната общност "да потърси отговорност от всички отговорни за тези нечовешки нападения и да предприеме всички необходими мерки, за да гарантира справедливост за палестинските жертви".

#Газа #Ивицата Газа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници