Бившата дясна ръка на Зеленски: Лично той е отговорен за провала на контраофанзивата, трябва да оставим Крим на Путин

Бившата дясна ръка на Зеленски: Лично той е отговорен за провала на контраофанзивата, трябва да оставим Крим на Путин
A A+ A++ A

Бившият съветник на канцеларията на президента на Украйна Олексий Арестович отправи тежки критики към президента Володимир Зеленски, когото обвини лично за провала на украинската контраофанзива.

В интервю за Meduza Арестович, който сега е обвиняван за руски агент от властта в Киев, обяви намерението си да се кандидатира за президент на Украйна, когато и да се проведат изборите, и заяви, че Крим и другите окупирани от Русия украински територии сега трябва да бъдат оставени на руснаците, докато се смени властта в Кремъл.

„Можем да кажем, че на 31 март изтича мандатът на президента [на Украйна Зеленски]. И трябва да има следващи избори. Всяко отлагане на президентските избори ще се счита за узурпация на властта в украинското общество. Освен това 2024 г. е много специфична година. Руските президентски избори през март, президентските избори в САЩ през ноември и изборите за Европейски парламент. Така всички наши основни партньори и врагове ще бъдат повторно легитимирани през 2024 г., а украинското правителство, ако не проведе избори, няма да бъде повторно легитимирано“, каза Арестович.

Бившият съветник на Зеленски заяви, че е подложен на репресии и преследване от сегашната власт в Киев, която го обвинява, че открито работи за Владимир Путин. „Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана Олексий Данилов, който е пряк подчинен на Зеленски, каза, че съм руски шпионин, действам в руски интереси и правоприлагащите органи се интересуват от мен. Считам, че върху мен има политически натиск за опозиционната ми позиция“, каза Арестович.

Той в момента се намира в чужбина, където по думите му изнася лекции, но е категоричен в желанието си да участва на изборите за президент, дори зад граница.

Арестович заяви в „предизборната си програма“, че в Украйна трябва да има свобода за всички останали езици, включително руския. „[Сега в Украйна] не можем да се считаме за свободни. Необходимо е да се спре преследването на руския език. Преследването за използването на какъвто и да е език на наша територия трябва да бъде строго пресечено. На украинския ще бъде даден приоритет, държавната помощ ще бъде насочена към развитието на украинския, но всички останали езици да присъстват свободно“, каза той.

По отношение на Крим и останалите окупирани от Русия украински територии, Арестович заяви: „Трябва да изчакаме Путин да напусне властта и с новото руско ръководство ще се върнем към въпросите за окупираните територии. Следващото ръководство, сигурен съм, ще бъде по-разумно от Путин. Имам много силно чувство, че само Путин, Шойгу и някои хора, свързани с тях, наистина искат война. Всички останали хора са съвсем разумни, те разбират, че Русия е част от цивилизования Запад и искат да се върнат към нормалния живот“.

„Нашата армия не успя да превземе Токмок. Напълно възможно е скоро страната да загуби Авдеевка. Тук определено не говорим за никакви граници от 1991 г. Освен това, когато украинците преживеят зимата, когато има удари по [енергийната] инфраструктура на страната, мисля, че броят на хората, които искат война до край, ще намалее. Като алтернатива предлагам не просто да предадем окупираните територии на Русия, а да се присъединим към НАТО, да получим политически и военни гаранции от блока, възможност за мирно развитие, икономически [растеж] и култура. И тогава спокойно изчакайте да се смени режимът в Русия. Правено е и преди в историята и можем да го направим отново“, заяви Арестович.

„Трябва да изградим отношения с Русия, която е наш съсед. Хора като Путин идват и си отиват, но Русия остава. Всички се интересуваме от две неща. Първо, Русия да стане силна, свободна, демократична държава. Второ, Русия да бъде част от Запада. И за да не мине под влияние на Китай и да не стане ядрен сателит на Китай“, заяви Арестович.

Според него Зеленски и неговият екип са предприели действия, които са против националните интереси на Украйна. „Контраофанзивата (на украинската армия) просто ме довърши, защото знам защо беше неуспешна. Тъй като президентът поиска прехвърляне на войски към Бахмутското направление - от моя гледна точка това е абсолютно безумие. И значителна част от вината за провала на контранастъплението е лично на Зеленски“, заяви Арестович.

#Зеленски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници