Учени откриха рядък и фатален страничен ефект от ваксините

Учени откриха рядък и фатален страничен ефект от ваксините
A A+ A++ A

Изследователи от университета в Бирмингам, подкрепени от Националния институт за изследване на здравето и грижите и Британската сърдечна фондация, публикуваха нови данни за смъртоносен механизъм, който кара кръвта да се съсирва при някои хора след въвеждането на определени ваксини, пише ScienceDaily.

Състояние, наречено предизвикана от ваксина имунна тромбоцитопения и тромбоза (VIT), възниква, когато пациентите развият антитела, които се свързват с протеина на тромбоцитния фактор 4 (PF4), образувайки имунен комплекс. Този процес активира тромбоцитите и клетките на имунната система, което води до образуване на кръвни съсиреци и възпаление.

Преди това точната роля на PF4 в кръвосъсирването след ваксинация оставаше неясна. Скорошно проучване показва, че PF4 се свързва с c-Mpl рецептора на повърхността на тромбоцитите, стимулирайки производството на клетки, които причиняват образуването на кръвни съсиреци. Използвайки проби от здрави донори и пациенти с VITT, изследователите са установили, че PF4 играе ключова роля в активирането на тромбоцитите, което води до тромботични събития.

Проучването също така показва, че лекарството руксолитиниб, което обикновено се използва за лечение на някои видове рак на кръвта, може да блокира рецептора, активиран от PF4 след ваксинация. Въпреки че руксолитиниб понастоящем не е подходящ за лечение на пациенти с VTT, блокирането на този път може да намали агрегацията на тромбоцитите, което предполага потенциално лечение, което предпазва пациентите от тромбоза.

Д-р Пип Никълсън, старши автор на изследването, подчерта важността на разбирането на тези механизми на кръвосъсирването, особено предвид ключовата роля на ваксините в борбата срещу глобалните пандемии.

Д-р Ричард Бука, съавтор на изследването, също подчерта, че неговите открития могат да доведат до нови лекарства, които могат да предотвратят образуването на кръвни съсиреци при ХИВ и други заболявания.

Д-р Саманта Монтагю, друг съавтор на изследването, изрази оптимизъм, че тяхното проучване ще даде представа за процеса на образуване на кръвни съсиреци и ще насочи бъдещите инициативи за ваксини за идентифициране и намаляване на рисковете за лицата, изложени на риск от ППИ.

#ваксини #ваксини коронавирус #ваксиниран

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници