Израел поиска кораби болници за ранените палестинци

Израел поиска кораби болници за ранените палестинци

Pixabay

A A+ A++ A

Израел е поискал от чужди държави да изпратят кораби болници, които да помогнат за лечението на ранените палестинци, на които е разрешено да напуснат опустошената от войната ивица Газа и да се отправят към съседен Египет, съобщи израелският посланик в Германия, цитиран от Ройтерс.

Миналата седмица Франция съобщи, че изпраща военния кораб "Toнер" в Източното Средиземноморие с мисия, която определи като подкрепа за болниците в Газа. Тази седмица Египет започна да приема ограничен брой ранени през границата си с Газа.

В интервю за радио "Кан" посланикът на Израел в Германия Рон Просор беше попитан дали Израел е поискал от Франция и други европейски държави да изпратят кораби болници в Ел Ариш, египетско пристанище близо до палестинския анклав, за приемане на ранени от Газа.

Той определи сценария, изложен във въпроса, като правилен и заяви, че е отправил такова искане до Берлин.

"Все още не знам дали това се случва", каза Просор, бивш генерален директор на израелското външно министерство. "Ние поискахме това. Предполагам, че се обсъжда. Тук, в Европа, има нагласа да се помага по всякакъв начин по хуманитарните въпроси".

Служител, който отказа да бъде идентифициран по име или националност, заяви, че "Тонер" разполага със 70 болнични легла, както и с две операционни зали.

Израел също поиска от Италия да изпрати кораб болница, но все още не е получил отговор, добави служителят, цитиран от БТА.

Междувременно стана известно, че осем унгарски граждани с двама палестински членове на семействата си днес са напуснали Газа през граничния пункт "Рафах" към Египет, съобщи унгарският външен министър Петер Сиярто на страницата си във Фейсбук.

Сиярто каза, че в Газа е имало 15 унгарски граждани и всички те са могли да напуснат Газа, но само две семейства са предприели пътуването и сега "те са в пълна безопасност на египетска територия".

#Израел #Ивицата Газа #палестинци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници