Глас от ЦИК призна: Невалидният вот е рекорден, има си причини

Глас от ЦИК призна: Невалидният вот е рекорден, има си причини
A A+ A++ A

Имаме нов рекорд на невалидни бюлетини. Това е много притеснително. Означава, че наши граждани или не са знаели как да гласуват, или не знят какво пише на бюлетината. Или не са били добре обучени, или бюлетината не е изглеждала добре. Това коментира Цветелина Пенева, председател на Обществения съвет към ЦИК в ефира на БНТ. Не е ясно защо тя не допусна, че невалидните бюлетини в такъв чутовен размер може да се дължат на умишлени нередности при броенето или пък, че точно ЦИК е виновна, защото скандално отмени машинния вот, който елиминира възможността за невалидни бюлетини.

Пенева все пак призна:

Не мога да кажа каква е целта да се махнат машините, но виждам резултата. Избирателят може да избере по какъв начин да упражни правото си на глас. Поради недобре свършена работа на институциите, бяхме лишени от тази възможност, посочи Пенева.

По думите ѝ ако има машини ще има по-малко невалидни бюлетини.

Промените в Изброния кодекс трябва да се правят бавно и внимателно. В експертните среди се говори за нови машини – ще гласуваме на хартия, а оптични принтери ще броят. Каквото и да се въведе трябва да е първо експериментално, избирателите ще се объркат, смята председателят на Обществения съвет към ЦИК.

Надявам се да гласуваме на машина. В мен има горчивина от това, което се случи, категорична бе Пенева.

В изборите за общински съветници през 2023 г. недействителните бюлетини са 412 711, а през 2019 г. – 466 077. За кмет на община – 94 195, през 2019 г. – 128 204. За кмет на кметство – 34 235, през 2019 г. – 39 199 , за кмет на район – 13 384, през 2019 г. – 26 636., стана ясно вчера от ЦИК.

Сегашните невалидни бюлетини обаче са рекорден брой, ако се отчете избирателната активност, която на изборите миналата неделя дори не достигна 45 %.

#ЦИК #невалидни

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници