Израел уби поне 195 души в бежански лагер в Газа, още стотици са под развалините

Израел уби поне 195 души в бежански лагер в Газа, още стотици са под развалините
A A+ A++ A

Най-малко 195 палестинци са били убити при израелските нападения срещу бежанския лагер "Джабалия" в Газа във вторник и вчера. Това каза пресслужбата на ръководеното от "Хамас" правителство, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Около 120 души все още са в неизвестност под развалините, а най-малко 777 души са ранени, се казва в изявлението.

Израел заяви, че е взел на прицел и е убил лидери на "Хамас" в лагера в отговор на нападението на групировката от 7 октомври, когато бяха убити над 1400 души и бяха взети над 200 души за заложници.

Междувременно руският телеграм канал RVvoenkor и военният анализатор Борис Рожин публикува потресаващи кадри в социалната мрежа. Те твърдят, че ударите по бежанският лагер продължават.

В същото време Нова телевизия съобщава, че над 400 души са напуснали Газа, след като границата с Египет беше отворена за първи път след началото на ескалацията между Израел и „Хамас” преди три седмици. Сред тях са и български граждани, включително семейство с 5-месечно бебе.

„Хамас” изготви списък с хората, на които беше позволено да напуснат палестинската територия. Става въпрос за 76 ранени палестинци и 335 хора с чужди паспорти или двойно гражданство.

Американският президент Джо Байдън определи договорката като резултат от „интензивна и спешна дипломация”. Тя беше постигната с помощта на Катар, в координация със САЩ.

Повече от 20 000 ранени обаче все още се намират в Ивицата Газа. За това съобщават агенция Франс прес и БТА, позовавайки се на организацията „Лекари без граници".

„Тези хора са с ограничен достъп до здравни грижи поради обсадата и постоянните бомбардировки от страна на израелската армия", заяви хуманитарната организация в съобщение за медиите. Тя добави, че всичките 22-ма нейни чуждестранни служители са успели да напуснат Газа през граничния пункт „Рафа".

„На желаещите да напуснат Газа трябва да бъде позволено да го направят без по-нататъшно забавяне и без да се засяга правото им да се върнат в Газа по-късно", заявиха от „Лекари без граници" и призоваха за „незабавно прекратяване на огъня".

Междувременно от групировката „Хамас“ обявиха, че са разработили управлявано торпедо „Ал-Асеф“ и вече са започнали производството му.

#Ивицата Газа #Израел #"Хамас"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници