Борисов: Светият синод да имат предвид, че народът ги гледа

Борисов: Светият синод да имат предвид, че народът ги гледа
По-рано в сряда Борисов извика директора на „Вероизповедания“ Емил Велинов, като му казал категорично, че една дума, свързана с избора на патриарх на България, ще му коства позицията. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Изборът на патриарх е работа на църквата, кабинетът няма кандидат, но от Светия синод да имат предвид, че народът ги гледа, заяви премиерът Бойко Борисов, предаде репортер на БГНЕС.

Той призова членовете на Светия синод да направят избора така, че утре същият този народ да застава и да им целува ръка, да целува кръста, който носят, и да има доверие в тях, предаде БГНЕС.

По-рано в сряда Борисов извика директора на „Вероизповедания“ Емил Велинов, като му казал категорично, че една дума, свързана с избора на патриарх на България, ще му коства позицията.

„Комунистите години наред са се месили в църквата, доведоха я дотам, че 2/3 от влaдиците са агенти на бившата Държавна сигурност. Нашето правителство не прави така“, каза Борисов.

Премиерът коментира и предстоящите в четвъртък преговори с „Газпром“ за „Южен поток“ и за новите договори за доставка на газ от началото на 2013 г.

„След шест години България ще добива много газ, затова искаме договорите с „Газпром“ да са за шест години плюс четири, ако примерно не намерим газ. Става въпрос за много пари, които досега българската икономика плаща, и искаме да намалим максимално цената и трябва да използваме всичките си лостове за това“, заяви Борисов.

Премиерът разказа и за скандала, който избухна с кмета на Съединение, който предпочете да смени редиците на БСП с тези на ГЕРБ, и че лично пред него Георги Руменов е написал молбата си за членство в ГЕРБ.

„Аз му казах: „Кмете, това е хубаво, винаги си добре дошъл, заповядай, дали си там или тук, ми е все тая“, каза Борисов, обяснявайки, че мотивите на Руменов са, че работел добре с ГЕРБ.

„Кметът на Съединение работи добре с нас. На мен ми е все тая от коя партия са кметовете и те го знаят, и го потвърждават. Ако съм искал кметът на Съединение да минава от ГЕРБ, можело е да говорим още когато са били изборите там“, твърди Борисов.

„Не виждам това, че е член на ГЕРБ, дали му променя статута или това, че е член на БСП, му променя статута. Той има моето уважение като добър кмет и затова в тази община се случват тези неща. Бих му предложил при тази ситуация да стане независим и да не се занимава повече с партии, които го теглят напред-назад“, допълни той.

Помолен за коментар на това, че БСП обвини ГЕРБ, че краде предизборно кметове за европроекти, предвид кмета на Съединение, Борисов каза, че БСП са „много интересна партия“. В Брюксел казвали, че са млада партия, а всъщност са бивши комунисти, защото  по никакъв начин не са се разграничили от това, което са правили от „40 и коя година насам, 40 и кой конгрес имат“.

#Бойко Борисов #министър-председател #Българска православна църква #БПЦ #Свети синод #Емил Велинов #църква #патриарх на България #избор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници