Профили на кметския избор в София, Пловдив и Варна

Профили на кметския избор в София, Пловдив и Варна
A A+ A++ A

Представяме ви щрихи от демографските профили от exit poll на местния вот в София, Пловдив и Варна.

Изследването е проведено от „Галъп интернешънъл болкан” по поръчка на БНР, БНТ, „Нова Броудкастинг Груп” и „Инвестор.БГ” АД.

Кой гласува за Ваня Григорова

При Григорова личи силен мажоритарен елемент. 55% от далите своя вот за нея са гласували за листа на „БСП за България“, т.е. близо половината идва от други места. Например, една десета идват от гласували за „Възраждане“, друга около една десета – от отказали да гласуват за общински съвет или отбелязали квадратчето „Не подкрепям никого“. Ако специално погледнем последните, сред тях, оказва се, Григорова получава най-голяма степен подкрепа.

ДАННИ НА ЦИК: Резултати от местния вот в големите градове

Разбира се, това може да се счита за протестен вот, но едва ли това е цялото обяснение. Едно от най-големите преливания на гласове за Ваня Григорова идва от гласувалите за „Възраждане“ в листите за общински съветници. Две трети от гласувалите за листа на „Възраждане“ са предпочели Деян Николов, но малко повече от една пета са избрали Григорова. Над една десета от гласувалите за ИТН пък са предпочели Григорова пред Ивайло Вълчев.

Хомогенност сред електоратите

В София, от гласувалите за общински листи, привържениците на ПП-ДБ-СС и БСП изглеждат „най-стегнати“ в избора на собствените си кандидати – по около 90%, т.е. практически единодушно, от двата електората са гласували съответно за Терзиев и Григорова. От гласувалите за листа на ГЕРБ-СДС обаче подкрепилите Антон Хекимян са на малко по-ниски нива – близо до 80%. Останалите гласове са се прелели сред останалите кандидати. 5% от гласувалите за ГЕРБ-СДС обаче са предпочели Лилков. За сравнение, само около процент са гласувалите за ПП-ДБ, подкрепили Лилков, т.е. Лилков като че ли е бил малко по-опасен за ГЕРБ, отколкото от ПП-ДБ. Това разбира се, не означава, че като абсолютни стойности дяловете на привърженици на партията на Борисов и на сините сред подкрепата за Лилков се различават съществено. Последното личи при анализ на данните спрямо вота на 2 април. Казано кратко: Лилков се е доказал като „средно място“ за мигриращи привърженици и на двете страни.

Кои градове избраха кмет от първи тур

В Пловдив и Варна електоратите на водещите формации изглеждат доста по-хомогенни от тези в София. Интересен е казусът с кандидата на „Съединени за Пловдив“. Сред гласувалите за Славчо Атанасов, 72% са подкрепили издигналата го коалиция. 18% пък са предпочели по-малки партии или са избрали „Не подкрепям никого“ или не са гласували за общински съветници.

Демографски прилики и отлики

По традиция, любопитно е да се опише картината, която се оформя сред избирателите на ПП-ДБ и ГЕРБ на база образование и възраст в трите най-големи общини в страната. Васил Терзиев, Ивайло Старибратов и Благомир Коцев, например, получават големи дялове подкрепа сред младите и сред по-високо образованите в сравнение с опонентите си в челните тройки. В известна степен, Антон Хекимян, Костадин Димитров и Иван Портних пък получават повече гласове сред по-възрастни хора, тези със средно образование и т.н. Освен характерната подкрепа сред по-възрастните, при Ваня Григорова няма ясно очертан демографски профил, което говори и за изявен елемент на протестен вот.

Изследването е проведено от „Галъп интернешънъл болкан” по поръчка на БНР, БНТ, „Нова Броудкастинг Груп” и „Инвестор.БГ” АД.

#София

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници