Глобален съвет: Светът не е готов за следваща пандемия

Глобален съвет: Светът не е готов за следваща пандемия

pixabay

A A+ A++ A

Светът остава слабо подготвен за евентуална нова здравна криза или пандемия според независим анализ за глобалната подготвеност, публикуван в понеделник, предаде ДПА.

Съветът за мониторинг на глобалната готовност, който прави оценка на готовността на света за пандемия и други здравни кризи, предупреди в доклад, че капацитетът на света да се справи с потенциална нова пандемия остава неадекватен.

Световната здравна организация (СЗО) и Световната банка създадоха Съвета за мониторинг на глобалната готовност (GPMB) през 2018 г. в отговор на смъртоносната вълна от ебола в Западна Африка. Целта на наблюдението е да бъде анализирана готовността по света и да бъдат отправяни препоръки.

В доклада се отбелязва, че в началото на пандемията от КОВИД-19 са извършени някои действия, но някои страни са ограничили готовността си да реагират бързо при подобни кризи, а при други се забелязва слаб напредък.

Организацията отправя няколко препоръки за подобряване на готовността за здравни кризи по света. Страните би следвало да увеличат наблюденията, за да са в състояние да засичат нови заболявания на ранен етап на разпространение, пише в доклада. Трябва да се подобрят събирането на данни и възможностите за анализи.

По-бедните страни се нуждаят от финансова подкрепа и облекчение на дълговете, за да могат да си осигурят ресурси. Планираният фонд от десет милиарда щатски долара за превенция и готовност за пандемии трябва спешно да бъде финансиран, отбелязват от GPMB.

Изследванията и развитието на нови лекарства не бива да се концентрира в няколко страни, какъвто бе случая с пандемията от ковид. Гражданското общество трябва да бъде включено по-активно във всички нива на готовност. Съпредседателят на организацията Колинда Грабар-Китарович, бивша хърватска президентка, каза, че липсата на доверие между страните и между гражданите и властите затруднява добрата готовност за пандемии.

Призоваваме лидерите да премахнат предишните разделения и да прокарат нов път въз основа на споделеното признание, че бъдещата ни безопасност зависи от смислени реформи и най-високо ниво на политическа решимост за готовност за здравни кризи, каза тя.

#ковид

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници