Кога, къде, какво ще има за Деня на народните будители

Кога, къде, какво ще има за Деня на народните будители
A A+ A++ A

На 1 ноември отбелязваме Деня на народните будители. В този ден се отдава почит на делото на книжовниците, просветителите, борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал.

Сред имената на най-почитаните народни будители са Свети Иван Рилски, Владислав Граматик, Паисий Хилендарски, Неофит Рилски, Васил Левски, Христо Ботев, Хаджи Димитър, Иван Вазов, Любен Каравелов и други.

Вижте как различните градове ще отбележат празника:

РУСЕ

“Съюзът на Свободните писатели” - Филиал Русе кани русенци и гостите на града за поредна година да почетат празника на Народните будители на традиционното литературно четене на авторски стихове и проза.

Събитието ще се състои на 1 ноември, сряда, от 16 до 18 часа във фоайето на ет. 2 на Регионална библиотека "Л. Каравелов" - Русе.

Освен представяне на нови произведения на русенски автори, гостите на събитието ще се докоснат и до националната антология "Съцветия", издание на ССП - София.

Русенският филиал на Съюза на свободните писатели е създаден преди 10 години, а днес в него участват над 40 автори от Русе и региона. През годините членовете на ССП - филиал Русе участваха в сборниците “Още са живи крилатите хора” – 2017; „Молитва” – 2018; „Дунавски съзвездия” – 2019; „Любов без измерения” – 2022 г., както и в национални сборници, спечелиха множество грамоти за ярко присъствие в съвременната българска култура.

ПЛОВДИВ

Проектът „Народните будители и Аз“ и Община Пловдив организират за втора поредна година съвместно тържествено честване на Деня на народните будители. Празникът ще започне с шествие на ученици, учители и представители на научни и културни институции с маршрут от площад „11 май“ пред ХГ „Св. св. Кирил и Методий“ до крайната точка – площад „Централен“ – Военен клуб.

На площад „11 май“ пред ХГ „Св. св. Кирил и Методий“ в 10.00 часа са предвидени празнично слово на кмета на Община Пловдив Здравко Димитров и молебен, отслужен от свещеници от Пловдивската Света Митрополия. В 10.30 ч. е началото на шествието към площад „Централен“ – Военен клуб, което ще бъде предвождано от Духов оркестър на ВВС. По маршрута, шествието ще премине покрай стълбите на Каменица, където музикален поздрав за празника ще отправи Хора на пловдивските момчета „Стефка Благоева“. Във Военния клуб ще се състои тържествен концерт в чест на празника и ще бъде даден старт на 14-то издание на проекта „Народните будители и Аз“. Началото е в 11.30 часа. В концерта ще участват: Сборна младежка духова формация при ОДК-Пловдив и НУМТИ „Добрин Петков“ с ръководител Снежанка Георгиева, Матьо Бецински – студент в Театрален колеж „Любен Гройс“, ФА „Тракийска младост“ при СУ „Любен Каравелов“ Пловдив с ръководител Георги Найденов, Юношески танцов състав „Хоп-троп“ при НЧ „Никола Вапцаров- 1928г.“ с.Костиево с ръководител Йордан Костов, млади таланти – участници в Академия за изкуство „Огънят на Орфей“ с ръководител Евгения Тагарева и Александра Иванова от „Гласът на България“.

На 1 ноември от 17.30 часа на Римски стадион започва традиционният празничен концерт „Поклон, Будители народни” на любителските състави от пловдивските читалища. Организатор е Общински читалищен съюз – Пловдив, концертът се осъществява с подкрепата на Община Пловдив и Общински институт „Старинен Пловдив”. В събитието ще участват над 120 музиканти, танцьори и певци на различна възраст, от читалищните любителски колективи, носители на отличия от фестивали, популяризирали красотата на българската музика и танци не само в страната но извън пределите на България.

Специални гости ще са момичетата от хорова формация „Евмолпея“ с диригент д-р Алия Хансе и клавирен съпровод Йорданка Иванова. Водещ ще е Златко Павлов. На сцената ще се изявят Гайдарски състав „Караджата” при НЧ „Н.Й.Вапцаров-1928”,Танцово студио „Мини Милениум” при НЧ „Захари Стоянов-1984”, Танцово студио „Милениум” при НЧ „Захари Стоянов-1984, Танцово студио „Мини Милениум” при НЧ „Христо Смирненски-1935“, Танцово студио „Милениум” при НЧ „Христо Смирненски 1935”, Клуб „Да танцуваме” при НЧ Димитър Пешев-1998”, Женски народен хор „Родна песен“ при НЧ „Петко Р. Славейков – 1908“, Детска вокална фолклорна група „Българка” при НЧ „ Цар Борис ІІІ и Царица Йоанна”, Певческа група „Приятели” при НЧ „Назъм Хикмет-1922”, Женски народен хор „Плетеница“ при НЧ „Съвременник – 1986“, Елена Параскова – солист на гайдарски състав „Караджата” при НЧ „Н.Й.Вапцаров-1928” в съпровод на гайда Явор Бобев и Формация за огнени изкуства при НЧ „ Димитър Пешев-1998”.

По повод Деня на народните будители, Регионалният природонаучен музей обявява безплатен вход за основната експозиция на музея за деца до 7 години и подарък минерал на 1-ви ноември 2023 година.

Регионалният етнографски музей ще бъде отворен за безплатни посещения на ученици , които ще могат да разгледат музея и да видят изложбата „Моят етнографски свят“ ( или за даруването в българската сватба) от колекцията на Румяна Механдова. Тя представя един от най-важните обичаи, свързани с българската сватба – така нареченото „обредно даряване“. Даряването представлява благопожелание „без думи” чрез езика на вещите и символите.

Народна библиотека „Иван Вазов“ ще има инициативи в няколко последователни дни. От 30. 10. 2023 до 03. 11. 2023 г. може да бъде разгледана витрина, по повод Деня на будителите в Читална зала и в Детския отдел на Библиотеката. На 30. 10. 2023 г. е предвиден открит урок за будителите с ЧДГ „Вълшебство“ в Детския отдел на Библиотеката. На 31. 10. 2023 г. ще има посещение в Център за социална рехабилитация СОНИК СТАРТ ООД. Библиотекари ще четат приказки и заедно с посетители на центъра ще създават „Приказки в картинки“. На 01. 11. 2023 г. е обявен за Ден на отворените врати, ще се издават безплатни потребителски карти.

Градската художествена галерия по традиция отваря вратите на своите експозиции за безплатни посещения на ученици и студенти. Те са добре дошли в: Постоянната експозиция на ул. „Съборна“ № 14А; Постоянна експозиция „Икони“, ул. „Съборна“ № 22; Постоянна експозиция „Георги Божилов – Слона“, ул. „Княз Церетелев“ № 1; Постоянна експозиция „Енчо Пиронков“, ул. „Васил Кънчев“ № 1 и Постоянна експозиция „Мексиканско изкуство“ и „Цанко Лавренов“, ул. „Артин Гидиков“ № 11.

Регионалният археологически музей кани на две изложби: временна изложба „Клинопис“ и временна изложба „Власт и сила. Късната бронзова епоха по нашите земи“.

За първи път Денят на народните будители – 1 ноември е отпразнуван в Пловдив през 1909 година. Дотогава, на тази дата се е празнувал денят на Свети Иван Рилски /по стар стил/. През 1922 година Народното събрание обявява този ден за празник на всички „заслужили българи“, както са се изразявали тогава. В освободена от османско владичество България както интелигенцията, така и масовият човек съзнават подвига на възрожденските писатели и революционери, които създали атмосферата и довели българския дух до решимостта да поведе борба за държавен суверенитет. Много градове и села искат да отдадат заслужената признателност към народните будители не само като кръщават улици, читалища и училища на тяхно име. По тази причина Стоян Омарчевски, министър на народното просвещение на България, през 1922 г. внася предложение в Министерския съвет за определянето на 1 ноември за Ден на българските народни будители.

Далеч преди официалното обявяване на този празник със закон, българският народ почита своите будители и ги канонизира като светци в своята историческа памет. За първи път е честван в Пловдив през 1909 г., а от 1922 до 1945 г. е общонационален празник.

От 1945 година празникът е отменен и след дълго прекъсване. Със Закона за допълнение на Кодекса на труда, приет от 36 Народно събрание на 28 октомври 1992 г., се възобновява традицията на празника.

През миналата година в Пловдив бе отбелязан вековен юбилей от първото официално честване.

СТАРА ЗАГОРА

На 1 ноември – Ден на народните будители, в старозагорския зоопарк подготвят поетично предизвикателство за своите малки посетители. Децата ще имат възможност да подредят стихове на трима от най-любимите старозагорски поети – Веселин Ханчев, Кирил Христов и Николай Лилиев в поетичен пъзел. Идеята се реализира с подкрепата на Красен Митков от Xenarta.

От 1 ноември зооградината, която е в сърцето на красивия парк „Митрополит Методий Кусев“ (Аязмото), преминава на зимно работно време. Зоопаркът ще посреща желаещи за разходка и среща с животни от 8:30 до 17:30 часа. Билети ще се продават до 16:30 часа. Цената за вход е 6 лева за възрастни, за деца и младежи от 4 до 18 години и пенсионери – 3 лева, а за посетители до 3-годишна възраст и хора с трайни увреждания 50% и над 50% неработоспособност няма входна такса.

БУРГАС

Тази година Община Бургас ще отбележи Деня на народните будители – 1 ноември, с програма от различни събития и инициативи. Тя започва с провеждане на кампания за безвъзмездно и доброволно кръводаряване под мотото „Кръводари и пример бъди!“, която ще се проведе от 1 до 3 ноември от 08.30 часа до 15.00 часа в Отделението по трансфузионна хематология на УМБАЛ Бургас, след предварително записване и изготвен график във времето.

Инициативата се организира съвместно от Община Бургас, УМБАЛ Бургас и Асоциацията на студентите по медицина в България – Бургас /АСМБ-Бургас/ и цели насърчаване на кръводаряването, повишаване ангажираността на обществото и привличане на нови кръводарители.

Всички консумативи, използвани по време на кръводаряването, са индивидуални, стерилни и за еднократна употреба. Манипулациите са безболезнени и не крият риск за здравето на дарителя. Важно е да се отбележи, че преди даряването на кръвта е препоръчително да сте хранително наситени и добре хидратирани.

Следващата проява по повод Деня на будителите е факелното шествие на Търговската гимназия, в което по традиция в последните годни се включват редица бургаски училища. Тази година шествието под надслов ,,Факелът на познанието” ще тръгне на 1 ноември от 17.30 часа от площад „Тройката“ до площад „Атанас Сиреков“ и ще бъде подкрепено от учители и ученици от Руската гимназия, ПГ по електротехника и елктроника „Константин Фотинов“ и АЕГ „Гео Милев“.

Изложба на Центъра за подкрепа на личностното развитие и СУ „Константин Петканов“ участват в изложба по покана на Регионално управление на образованието по повод празника Деня на будителите. Изложбата ще бъде експонирана до 02 ноември в сградата на РУО-Бургас. В изложбата участват творби на ученици от различни възрасти, изпълнени с разнообразни техники. В творбите са пресъздадени ликовете на мнозина исторически личности, помогнали на народа да се събуди от мрака и незнанието.

На 3 ноември от 17.30 часа ще се проведе награждаването на участниците в конкурса за ученическа рисунка и литературна творба по повод Деня на будителите - на тема „Родолюбие и милосърдие - благодетелят на Бургас Александър Георгиев - Коджакафалията“ в храм „Света Богородица“.

В събота, 4 ноември, от 18.00 часа концерт „С песен в сърцата“ на Народен хор „Трепетлика“, ДФФ „Шарени гайтани“ и приятели в Дом на културата НХК.

ВРАЦА

Община Враца ще отбележи Деня на народните будители 1 ноември с богата програма.
В навечерието на празника през града ще премине факелно шествие. Стартът е в 18 часа от паметника на св. Софроний Врачански.
В Деня на будителите ще бъдат открити няколко изложни, посветени на видни врачани и пазители на българското. Ще има и концерт.
Предвидени са и много съпътстваши събития дни преди и след 1 ноември.

#Деня на народните будители

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници