Проф. Румяна Коларова: Ако си неграмотен, нямаш свобода на избор

Проф. Румяна Коларова: Ако си неграмотен, нямаш свобода на избор

Стоп кадър/бТВ

A A+ A++ A

Всеки гражданин на България знае, че изборите за местна власт са от изключително значение за нашето общество. Те определят нашите кметове на общини, кметове на кметства и общински съветници, които ще водят и управляват различните райони и населени места в страната.

Към 15:00 часа, данните показват, че избирателната активност в София е 22,4%. Интересно е, че в град Благоевград, избирателната активност е със значително по-висока стойност - над 40% (точно 40,2%).

В интервю за БНР проф. Румяна Коларова сподели своето наблюдения и анализ относно текущите избори. Тя отбеляза, че до този момент не са регистрирани изненади в изборния процес и че е възможно да видим увеличена мобилизация на групи избиратели в края на изборния ден.

Проф. Коларова също така забеляза, че има населени места, където избирателната активност е изключително висока, особено в малките. Тя подчерта, че в такива случаи механизмите, използвани за мобилизиране на избирателите, са често лични и се основават на локални фактори.

В предаването тя критикува идеята за въвеждане на образователен ценз при гласуването. Проф. Коларова изрази мнение, че тази идея е "безобразна". Тя подчерта важността на образованието и свободата на избор.

"За мен първо и най-важно е не имущественият ценз, а образованието. Ако си неграмотен, нямаш свобода на избор", посочва тя.

"Има избиратели, които са зависими и не упражняват свободно вота си. В момента у нас има най-вече икономическа зависимост. Това са всички онези, които купуват на вересия. Въвеждането на какъвто и да било ценз противоречи на най-елементарните правила", посочи тя.

В края на разговора проф. Коларова сподели своето мнение относно използването на машини за гласуване. Тя подкрепи идеята, че този метод може да предложи възможности за манипулация и спекулации. Тя заяви, че решението не се намира във вида на бюлетината или машините, а в прозрачността и надеждността на преброителните центрове, което е и европейската практика.

"Решението не е нито в хартиената бюлетина, нито в машините. То е в преброителни центрове, това е и европейското решение", посочва тя.

Като активен гражданин, проф. Коларова изрази подкрепа за активното участие и отговорността на гражданите в избирателния процес, подчертавайки важността на движението пеша като начин за поемане на отговорност и активно участие в обществото.

"От известно време се движа пеша, без кола. Това също има значение, когато човек се движи пеша, той поема отговорност. Бих искала колкото се може повече хора да бъдат отговорни и активни", каза тя.

#Румяна Коларова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници