За изборни нарушения: 1 осъдена и 17 обвиняеми

За изборни нарушения: 1 осъдена и 17 обвиняеми
A A+ A++ A

Една жена е осъдена за купуване на гласове, а 17 души са привлечени като обвиняеми за изборни нарушения от началото на предизборната кампания до днес. Образувани са 157 производства за престъпления, свързани с изборния процес, съобщават от прокуратурата.

Осъдителната присъда е за жена от с. Николаево, обл. Плевен, за престъпление по чл. 167, ал.2 от НК – купуване на гласове. Тя е лишена и от право да заема определена държавна или обществена длъжност (изборна длъжност) за срок от три години.

По образуваните досъдебни производства са извършени множество действия по разследването, анализират се доказателствата.

По апелативни райони досъдебните производства, свързани с вота, са разпределени, както следва:

АП-София - 61;
АП-Бургас - 44;
АП-Пловдив - 9;
АП-Варна – 36;
АП-Велико Търново – 7;

Продължава работата и по други сигнали, по част от които е възможно да се образуват нови досъдебни производства.

От прокуратурата напомнят, че през септември е създадено Национално междуведомствено звено, обединяващо усилията на прокуратуратка, МВР и ДАНС. Целта му е създаване на организация за гарантиране на политическите права на гражданите и за законосъобразно провеждане на изборите на 29.10.2023 г. за общински съветници и за кметове, както и за осигуряване на бърза и адекватна реакция срещу престъпления, свързани с изборния процес.

Звеното, което се ръководи от Мария Павлова, заместник главен прокурор при ВКП, действа от деня на откриване на предизборната кампания и ще приключи своята работа 30 дни след официалното обявяване от ЦИК на окончателните изборни резултати.

Във Върховна касационна прокуратура (ВКП) се обобщава постъпилата от прокуратурите в страната информация за образуваните преписки и досъдебни производства за престъпления против политическите права на гражданите.


#изборни нарушения

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници