За какво гласуваха политическите лидери? (ОБЗОР)

За какво гласуваха политическите лидери? (ОБЗОР)
A A+ A++ A

Премиерът Николай Денков гласува преди обяд в своята избирателна секция в столицата. "Гласувах за това София да бъде управлявана по-добре, от екип с инженери, архитекти, IT специалисти, за това децата ни да имат детски градини и училища и да бъде нормален европейски град. Разберете, хора, от вашия глас зависи какъв ще бъде градът или селото, където живеете след една, след две, след три и след четири години", заяви премиерът Николай Денков.

"Важно е да се гласува масово и гласът на всеки българин да бъде отчетен коректно. Имаме нужда от спешно възстановяване на доверието в изборния процес. Това заяви държавният глава Румен Радев. Той упражни правото си на вот в 14 часа. „Гласувах за развитието на София като модерна и европейска столица, каквато всички българи искаме”, подчерта президентът.

Вицепрезидентът Илияна Йотова направи своя избор малко преди обяд. "Гласувах за моя град. За една различна София, в която децата ще имат възможност спокойно да изберат детската си градина, без да чакат с години. Гласувах за град с чист въздух, в който можеш да ходиш по улиците спокойно. Град, в който да няма разлика дали живееш в центъра, или в по-далечните квартали. Трябва да имаме самочувствие, че живеем в модерен европейски град", заяви вицепрезидентът Илияна Йотова.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов гласува в избирателната си секция в Банкя. „Гласувах да продължи София да се управлява добре, да правим детски градини, училища, метро, паркове, фонтани, алеи. Това, което стана в последните дни, не е добре. Беше ни най-приятно да побеждаваме с машини. Но се получиха укорими неща. Как бихте се почувствали, ако някой ви копира паролата за телефона? А ако това е вашият противник в службата, който иска да ви седне на мястото? Това направиха", заяви Бойко Борисов.

Съпредседателят на "Продължаваме Промяната" - "Демократична България" Кирил Петков също беше сред политиците, които решиха да гласуват преди обяд. Броят на невалидните бюлетини ще бъде ясно отчетен, според Кирил Петков. А той днес е пусна бюлетина за нещо практично, като отказа да коментира "Кодгейт".

"В днешния ден е важно да гласуват колкото може повече хора, за да има по-голяма тежест вотът. Днес чух нещо, което много ми хареса. Гласувайте като машини, въпреки че използвате хартия", заяви Кирил Петков.

Във Варна и лидерът на партия „Възраждане” Костадин Костадинов даде своя вот, като традиционно призова всички българи да гласуват, защото сега избираме бъдещето на своите градове. По думите му съвсем скоро се очакват и извънредни парламентарни избори. Той прогнозира, че настоящото правителство ще остане на власт най-много до пролетта. „Няма нищо по-хубаво от машинния вот, стига да не е в ръцете на шарлатани. Сега с хартиения вот ще има много невалидни бюлетини”, каза Костадин Костадинов.

Важно е да се гласува масово и гласът на всеки българин да бъде отчетен коректно. Имаме нужда от спешно възстановяване на доверието в изборния процес. Това заяви държавният глава Румен Радев. Той упражни правото си на вот в 14 часа. „Гласувах за развитието на София като модерна и европейска столица, каквато всички българи искаме”, подчерта президентът.

На въпрос дали ще публикува доклада на ДАНС относно машините за гласуване Радев уточни, че държавният глава назначава с указ председателя на ДАНС, но службата е на подчинение на Министерския съвет и лично на премиера. „Редица партии, които се надпреварват да ми орязват правомощията, днес ми измислят нови такива”, пошегува се Румен Радев. Попитан дали е правилно решението на Централната избирателна комисия да отпадне машинния вот, той отговори: „Уважавам решението на ЦИК като независим орган, но дали решението им е правилно, ще реши съдът”.


#политически лидери #гласуване #местни избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници