Социолози зоват гражданите да гласуват

Социолози зоват гражданите да гласуват

Стоп кадър/НОВА

A A+ A++ A

Решението на ЦИК да не се гласува с машини на местния вот първоначално доведе до тревога, че може да бъде подкопано доверието в изборите. Но това може да доведе до решението на повече хора да излязат и да гласуват. Това каза Светлин Тачев от "Галъп" в студиото на "Събуди се" по NOVA. Експертът призова хората да упражнят правото си на глас.

Димитра Воева от "Тренд" каза, че през последните години публичното говорене превърна машините в единствен гарант за честността на вота, но нито машината, нито хартията могат да гарантират честността на изборния процес. Тя посочи, че една от гаранциите е екзитпола.

Експертите коментираха и недействителните бюлетини. Те са на мнение, че е необходимо да се направи обстоен анализ защо има толкова много.

Когато провеждахме избори само с хартиени бюлетини имахме няколко паравани за гласуване, но сега тъй като има един, това може да доведе до забавяне на протичането на избориня ден, поясни Воева. По нейни думи отчитането на вота ще е по-лесно, тъй като няма да се броят гласовете от машина и хартия. Тачев каза, че спекулациите могат да бъдат преодолени с по-висок вот.


#местни избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници