Как започва изборният ден (ОБНОВЕНА)

Как започва изборният ден (ОБНОВЕНА)

МВнР

A A+ A++ A

СОФИЯ

В столичното 120-о училище "Г. С. Раковски" има 8 секции за гласуване. Тук се гласува с три вида бюлетини - за кмет на Столична община, за кмет на район и за общински съветници. На местата в София, където се гласува за кмет на кметство с над 100 души население, има и четвърта бюлетина.

В тази секция все още няма желаещи за гласуване.

ПЛОВДИВ

Изборният ден започна, а жителите на Пловдив избират измежду 18 кандидати кой да да ги управлява в следващите 4 години. Право на глас имат 288 91 души. Гласува се само с хартиени бюлетини, след като ЦИК отмени машините. Пловдивчани ще гласуват освен за кмет на община, също и за районен кмет и за общински съветници.

БЛАГОЕВГРАД

Изборният ден в община Благоевград започна нормално, всички секции са отворили навреме, каза председателят на Общинската избирателна комисия – Благоевград Мартин Бусаров.

Жителите на Благоевград избират между 12 кандидати за кмет и 24 кандидатски листи за общински съветници, регистрирани за участие в днешните местни избори.

Право на глас имат малко над 64 700 избиратели, информираха от Областна администрация – Благоевград.

Правото си на глас жителите на Благоевград могат да упражнят в общо 148 секции на територията на областния град. Една е подвижната секция, съобщиха от областната управа.

ЛОВЕЧ

Деветима са кандидати за кмет на община Ловеч, а 195 се надяват да влязат в Общинския съвет, където местата са 29, разпределени в 14 листи.

Изборният ден в общината започна нормално, отворени са всички 98 секции. Това съобщи председателят на Общинската избирателна комисия в Ловеч Анна Михайлова.

Избирателите с право на глас са 39 667. От тях 399 са младежите, навършили наскоро пълнолетие и ще могат да гласуват за първи път на местни избори.

Местата за гласуване, които са допълнителнo разкрити са 4 - в МБАЛ "Проф. д-р Параскев Стоянов", Държавната психиатрична болница, Дома за възрастни с физически увреждания в село Сливек и в Дома за стари хора "Върбовка". Три пък са подвижните секции за хора с физически увреждания.

РУСЕ

Всички 217 секции на територията на община Русе отвориха навреме и изборният ден започна спокойно. В 15-а секция в центъра на града се изви опашка от чакащи да гласуват. В нея по списък има малко над 700 души, като до 8 часа около 10% от тях са упражнили правото си на вот.

137 000 са хората с право на глас в община Русе. В две села в Русенска област - в Широково и Пепелина ще се гласува в една обща секция. Седмината жители на село Пепелина ще отидат да пуснат своя вот при 23-мата жители на съседното село Широково.

ВАРНА

Първите желаещи да гласуват във Варна вече упражниха правото си на вот. Дори има няколко човека, които чакат на опашка пред една от секциите в морския град. Няма липсващи членове на СИК-ове. В 4-та езикова гимназия "Фредерик Жолио Кюри" всички секции отвориха врати навреме.

388 хиляди са хората, които имат право да гласуват. 280 хиляди са варненци, които днес ще могат да дойдат до урните. 659 са секционните избирателни комисии за областта, а 398 са във Варна.

В лечебните заведения и социалните домове има разкрити 10 секции за Варна и 2 за Провадия. Подвижните СИК в областта са 14. Те могат да бъдат откривани и закривани през цялото време на изборния ден.

Още в петък бяха върнати машините за гласуване от Варна. Те трябваше да бъдат разположени в 543 секции. От областната администрация казаха, че има достатъчно хартиени бюлетини.

БУРГАС

Нормално стартира изборният ден и в Бургас. Всички 340 секции вече са отворени. Близо 182 000 гласоподаватели имат право да избират кмет и Общински съвет.

В 162-а секцията бяха решили да използват и втората урна, която трябваше да събира отрязъците от машинното гласуване, за да събират и да разделят бюлетините за избор на кмет и за избор на Общински съветници. Проблемът беше, че втората урна не беше нито запечатана, нито беше обозначено за какво ще се използва тя.

От Общинската избирателна комисия обясниха, че няма да има проблем, ако урните са обозначени за какво събират бюлетини и задължително имат подпечатани лепинки с печат.

ПЛЕВЕН

В община Плевен изборният ден започна нормално и в спокойна обстановка. Това съобщи пред БТА Ярослав Димитров, председател на Общинската избирателна комисия (ОИК).

Общо секционните избирателни комисии (СИК) са 168. Три са подвижните СИК, толкова са и секциите в болнични заведения, една избирателна комисия ще работи в ареста. Най-младият член на СИК е на 18 г., а най-възрастният е на 84 години.

Избирателите в град Плевен са 88 530, а в населените места извън общинския център – 19 603.

КЪРДЖАЛИ

Нормално и без проблеми стартира изборния ден в община Кърджали, обяви председателят на ОИК Юркюш Ахмед. Според нея всички секции са отворили на време и са започнали работа. Има няколко случая на неявили се навреме членове на секционни комисии, но те своевременно са били заменени.

Над 400 служители от всички структурни звена на МВР в областта са включени в охраната на помещенията за гласуване, съобщиха от ОД на МВР.

СТАРА ЗАГОРА

Изборният ден в община Стара Загора започна нормално, съобщи председателят на Oбщинската избирателна комисия (ОИК) Теодора Крумова.

За доверието на избирателите в района се състезават шестима кандидати за кмет на Стара Загора и 23 листи с кандидати за общински съветници. Право на глас имат 141 131 избиратели. Избирателните секции на територията на общината ще са 211, като в този брой влизат тези, разкрити в специализирани институции – четири, и две предвидени с подвижна избирателна урна, предаде БТА.

Първоначалната избирателна активност ще бъде отчетена в 11:00 часа.

ЯМБОЛ

Нормално започна изборният ден в Ямбол. Без проблеми са отворени всички 105 избирателни секции. На територията на общината има разкрити 2 подвижни секции и по една в две лечебни заведения.

9 са кандидатите за кмет на Ямбол, а за 37-членния общински съвет се борят 254 кандидати. За пръв път на местни избори право да упражнят своя глас имат 472 младежи навършили 18 години.

След направени проверки в Ямбол са дерегистрирани 576 човека.

СЛИВЕН

Без сигнали за нарушения започна изборният ден в община Сливен. Право да участват в местния вот имат 100 062 избиратели.

7 са кандидатите за кмет на общината. Избор за кмет на кметство се провежда днес в 38 населени места, като в 5 от тях има само по един кандидат. 327 са кандидатите за общински съветници в 41-членния общински съвет.

ПАЗАРДЖИК

Предприети са всички необходими мерки за опазването на обществения ред, пожарната безопасност и осигуряването на спокойно протичане на изборния ден. Служителите от структурите на ОДМВР-Пазарджик още вчера поеха за охрана всички изборни секции в региона, коментира говорителят на Областната дирекция на МВР Мирослав Стоянов. Той припомни, че в изборното помещение не се допускат въоръжени лица и такива, носещи предмети, опасни за живота и здравето на гражданите. Забранено е ползването на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника с цел заснемане на начина на гласуване.

Служителите на Министерството на вътрешните работи охраняват извън помещенията за гласуване и се намесват за възстановяване на реда, когато това е необходимо и има искане от председателя на СИК.

Гражданите могат да подават сигнали, свързани с нарушения, които възпрепятстват нормалното протичане на изборния процес и са съотносими към действията на МВР, на денонощната телефонна линия на министерството 02 90 112 98 и имейл izbori@mvr.bg , както и денонощна телефонна линия в ОДМВР-Пазарджик 034 434 323 и 034 446 256, имейл- odc.pazardzhik@mvr.bg

Създадена е организация и звената „Български документи за самоличност“ в Пазарджик, Септември, Пещера, Панагюрище и Велинград ще работят в днешния ден от 8.30 до 19 часа. Те ще издават удостоверения (за изгубени/откраднати/повредени/унищожени лични карти и документи с изтекъл срок) с оглед на упражняване на избирателните права на гражданите.

ВИДИН

В спокойна обстановка започнаха изборите във Видинска област. В общо 54 населени места ще се избира кмет на кметство на днешните избори. Общо 156-ма са кандидатите. Само в община Грамада ще има единствено избор на общински кмет, в нито едно от 7-те села в общината няма да се проведат избори за кмет на населеното място.

Най-оспорван ще бъде вотът в селата Буковец, Гомотарци, Новоселци и Винарово, където има по петима кандидати, в град Дунавци са шестима. В четири видински села изборът е предрешен. В Косово, Ракитница, Медовница и Раковица има само по един кандидат за кметския пост.

Създадена е необходимата организация за обезпечаване на обществения ред, сигурността и избирателните права на гражданите при провеждането на местните избори, съобщиха от Областната дирекция на МВР във Видин. Около 300 служители на МВР ще участват пряко в охраната на секционните избирателни комисии и общинските избирателни комисии.

Мобилни екипи от разследващи полицаи и инспектори от криминална, икономическа и охранителна полиция, имат готовност незабавно да реагират на сигналите и да извършват проверки по тях, посочват от дирекцията.

МОНТАНА

Всичките 303 секции са отворени и са започнали работа навреме. Изборният ден е от 7 до 20 часа.

В охраната на 280 СИК и 23 подвижни СИК на територията на областта участват 358 служители от структурните звена на ОДМВР Монтана, РДПБЗН Монтана, ЗЖУ Монтана, ГД „Гранична полиция” и базата на ГДНП в Берковица.

Гражданите могат да подават сигнали, свързани с нарушения, които възпрепятстват нормалното протичане на изборния процес и са съотносими към действията на МВР, на денонощната телефонна линия на министерството 02 90 112 98 и на 096 396323, както и на имейли - izbori@mvr.bg и montana@mvr.bg.

Създадена е организация и звената на Дирекция „Български документи за самоличност“ ще работят в днешния ден от 8.30 до 19 часа. Те ще издават удостоверения (за изгубени/откраднати/повредени/унищожени лични карти и документи с изтекъл срок) с оглед на упражняване на избирателните права на гражданите.

Припомняме, че в изборното помещение не се допускат въоръжени лица и такива, носещи предмети, опасни за живота и здравето на гражданите. Забранява се ползването на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника с цел заснемане на начина на гласуване.

Служителите на Министерството на вътрешните работи се намесват за възстановяване на реда, когато това е необходимо и има съответно решение на избирателната комисия.

ВРАЦА

Изборният ден във Враца започна нормално и навсякъде определените комисии отвориха секциите навреме, научи "24 часа". Във Врачанска община са местните избори са регистрирани 65 352 избиратели. Врачани трябва да избират между 9 кандидати за кмет на областния град. Освен за общински кмет и съветници, в 20 села от общината ще гласуват и за свой управник. В двете села Лютаджик и Мало Пещене след изборите ще бъдат назначени кметски наместници.

Общо 315 са секционните избирателни комисии в цялата Врачанска област, в които днес ще се гласува за кметове и общински съветници. Във всички 123 са населените места в областта и във всички ще се гласува единствено с хартиени бюлетини след решението на ЦИК. Още вчера фирмата „Сиела Норма” си прибра предварително предназначените за вота 290 машини.

Според членове на секционните комисии гласуването само с хартиени бюлетини забавя процеса и мнозина избиратели съжаляват за отпадането на машинния вот като по-удобен. В комисиите пък очакват напрежението да се покачи след приключването на изборния ден, когато ще започне преброяването на бюлетините и изготвянето на протоколите. Очаква се и да е голям броят на недействителните бюлетини.

ХАСКОВО

Изборният ден във Хасково започна нормално във всички 152 секции. 500 полицаи охраняват изборния процес в Хасково.

Петима спорят затова кой ще бъде кмет на община Хасково.

Общо 91 са кандидатите за 34-те села на територията на общината.

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Изборите в община Велико Търново започнаха нормално. Неявилите се членове на изборни състави са сменени. Секционните комисии нямат притеснения за отчитането на вота и попълването на резултатите в изборните протоколи, предде БНР.

142 са избирателните секции в община Велико Търново и всички отвориха навреме. Изборните състави в 108-е секции, където се предвиждаше вотът да бъде смесен, са инструктирани и проблеми не се очакват, заяви председателят на Общинската избирателна комисия Десислава Йонкова:

"След като няма гласуване с машини няма да се попълва частта за гласуване с машини. Има такива указания, раздадени са на секционните избирателни комисии. Драма няма".

На вота преди 4 години невалидните хартиени бюлетини в община Велико Търново бяха 4% за кмет и 13% за общински съветници.

"Имаше, но не чак толкова много, надявам се и сега да няма такива", каза председателка на секционна комисия.

68 хиляди са гласоповадателите в община Велико Търново и избират между 8 кандидати за кмет на общината и 319 кандидати в 16 листи за съветници.

"Да се работи за града, да има развитие и младите хора да останат в Търново".

"Инфраструктурата, да се оправят улици, мръсотията. Занемариха го Търново, макар, че ще кажат, че няма пари".

Това заявиха някои от гласоподавателите, след като упражниха правото си на вот.

55 са кандидатите за кмет на 23-е кметства, в пет от селата кандидатът е един

#местни избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници