Ново 20! Машините за гласуване са сертифицирани и ще влязат в употреба

Ново 20! Машините за гласуване са сертифицирани и ще влязат в употреба
A A+ A++ A

Ново 20! Издадено е решение за удостоверяване на машините за гласуване. Решението идва съвместно с МЕУ, Българският институт по метрология и Българския институт по стандартизация.

"Решението е изпратено на ЦИК, направени са всички възможни тестове на тези машини, получени са на 16-ти октомври, по закон имаме двадесет дни да ги удостоверим. Не са направени констатации, с които да имаме каквито и да било съмнения, че тези машини не отговарят на условията, и че с тях не може да бъде гласувано. Въпреки краткото време, никога екипите не са били толкова големи, имаме всякакви експерти, всички са подписали протоколите и докладите, с които всеки един от тях стои зад думите си, че никой от тях не е открил причина да не сертифицираме или удостоверим машините за електронно гласуване". Това каза зам.-министърът на електронното управление Михаил Стойнов на извънреден брифинг.

Решението за удостоверяване е изпратено в рамките на последните два часа.

Първоначално снощи ЦИК реши да спре машинния вот на двата тура и да остави само гласуването на хартия с претекста, че машините не са сертифицирани.

Членът на ЦИК Емил Войнов предложи на изборите в неделя, както и на балотажа следващата седмица да се гласува само с хартиени бюлетини. Той посои, че в ЦИК е получено писмо от министъра на електронното управление. В него се казва, че все още не е завършен процесът по сертифициране на устройствата за гласуване, което е ключово изискване в Изборния кодекс.

12 от членовете на ЦИК гласуваха за отпадане на възможността за гласуване с машини.

Припомнме, че вчера се разрази скандал около машинния вот, след като се оказа, че зам.-министър Стойнов е снимал кодовете на машините. Делян Пеевски настоя за връщане на хартения вот, а премиерът Николай Денков заяви, че скандалът е инспириран нарочно, за да се спре машинното гласуване.

И така в крайна сметка вероятно машинният вот ще е налице.

#машинно гласуване #ЦИК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници