Дежа вю: Как преди година кодовете на машините отново предизвикаха буря в държавата

Дежа вю: Как преди година кодовете на машините отново предизвикаха буря в държавата
A A+ A++ A

Два дни преди местните избори се заформи нов скандал около машинното гласуване. Четири партии от парламента съобщиха, че заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е записал изходния (хеш) код на машините за гласуване и така вотът може да бъде манипулиран. Различни представители на партиите последователно обвиниха Стойнов и депутати от ПП-ДБ в подмяна на изборите и държавен преврат.

В резултат на това ЦИК заседава извънредно и минути преди 20.00 часа на 27.10.2023 реши, че на вота в неделя, както и на балотажа другата седмица ще се гласува само на хартия.

Скандалът се разразява близо година след последните промени в Изборния кодекс, които върнаха смесеното гласуване и премахнаха сумарните протоколи, разпечатани от машините. Т.е. в сегашното си състояние устройствата единствено разпечатват разписки с вота на гласоподавателя, а после секционните комисии ги броят ръчно, за да ги нанесат в изборните протоколи.

Именно по време на обсъждането на промените в пленарна зала през 2022 г. обаче кодовете на машините отново станаха фокус на внимание и различни спекулации. Ето и хронологията на събитията:

16 срещу 17 декември 2022 г.
На 18-часово заседание депутатите от правната комисия в 48-ия парламент върнаха смесеното гласуване, предложено от БСП. "За" гласуваха 12-те представители на ГЕРБ, БСП и ДПС, а против бяха 11-те депутати от "Продължаваме Промяната", "Демократична България", "Възраждане" и "Български възход".

25 ноември 2022 г.
По време на близо 12-часовото обсъждане на промените в пленарната зала Георги Свиленски заяви, че Кирил Петков предложил на БСП да им даде достъп до кодовете на машините в замяна на това да оттеглят подкрепата си от връщането на хартиената бюлетина.

"БСП няма да оттегли закона, защото откраднахте изборите, уважаеми колеги, защото вашият съпредседател и бивш премиер ето там отпред дойде и каза "Оттеглете закона и ще ви дам кодовете". Кой е той, че ще държи кодовете на машините?", каза тогава Свиленски.

Петков отрече обвиненията и дори се закани, че ще съди Свиленски:

"Моля да си поправите и оттеглите вашите твърдения. Единственото, което Ви казах, е, че ние сме готови да подкрепим всякакви предложения за одитиране на кодовете на машините. Следващата седмица ще подам дело, иск срещу Вас, както подадох и за г-н Борисов".

Същата вечер дебат за кодовете има и в "Панорама", където гости са Десислава Атанасова от ГЕРБ и Андрей Гюров от ПП.

"Преди около два часа от парламентарната трибуна прозвучаха интересни обвинения между парламентарни групи и то между бивши коалиционни партньори", коментира Атанасова, цитирайки изказването на Георги Свиленски. На въпрос на водещия Бойко Василев възможно ли е да кодовете се раздават "просто така", тя отговаря:

"Би следвало, съгласно ИК, въпросният код да се намира в ЦИК. Има ключове, има флашки, на които се пази паметта. Така или иначе това са технически и специфични въпроси, но по-важният въпрос е как може (бивш) министър-председател, впоследствие съпредседател на парламентарна група в 48-ото НС да поставя ултиматуми на друга група – ще ви дам кодовете, ако оттеглите законопроекта".

По думите на Атанасова няма нито съдебен, нито институционален контрол над данните от машините освен информацията, изнасяна от ЦИК.

На свой ред Андрей Гюров заявява, че кодът е наличен в ЦИК и всяка партия може да се запознае с него, а притесненията на Георги Свиленски за машините са неоснователни, защото така или иначе промените в Изборния кодекс предвиждат гласуване и с хартиена бюлетина.

На въпрос на водещия отправял ли е Кирил Петков оферта за кодовете към БСП, Гюров отговаря, че не знае, но е категоричен, че вотът няма как да бъде манипулиран:

"Кодът се контролира от ЦИК. Има един много прост довод - ако ние като "Продължаваме Промяната" имахме достъп до този код и можехме да го манипулираме, дали щяхме да бъдем втора политическа сила? Дали министърът на електронното управление (Божидар Божанов – б.р.), един от най-добрите програмисти в света, неговата политическа партия ("Демократична България" – б.р.) щеше да бъде шеста? Това са абсолютно несъстоятелни доводи, които имат само една цел – да хвърлят димки, за да позволят на ГЕРБ да избяга от отговорност".

28 ноември 2022 г.
Заради разразилия се скандал прокуратурата започна разследване на машинното гласуване, а проверката възложи на ДАНС. Тогава пред БНТ от "Сиела Норма" заявиха, че никой освен ЦИК не притежава кодовете за машините.

"За следващите избори машините могат да бъдат отключени и използвани с друг софтуер единствено и само от ЦИК", коментира Стефан Митков, IT мениджър в "Сиела Норма".

А директорът на компанията - Веселин Тодоров, заяви, че дори някой да разполага с изходния код, това също няма да му помогне.

"Преодоляването на всяка от тях означава да разполагаш с много различни кодове, пинове, ключове и т.н. Дори разполагането с ключа, който в последния момент ЦИК генерира. И това пак няма да е достатъчно, ако не разполагаш с всички машини за много, много дълго време. Машината не може да бъде манипулирана в деня на изборите. Вече друг е въпросът за процеса на избора дали може, дали не може".

Съдържанието на флашките е криптирано, а резултатът се подписва с електронен подпис с още защити. Затова записването на информация на флашката предварително или смяната с друга - също не е възможно, обясниха още от "Сиела".

1 декември 2022 г.
В деня на окончателното гласуване на промените в Изборния кодекс парламентът приема и друго решение - ЦИК да предоставя достъп до изходния код и документацията на машините на представителите на всички партии и коалиции, получили над 4% на последните избори. Отново на същия ден депутатите приемат за отпечатването на бюлетина от машинното гласуване да се използва специална хартия с допълнителни защити, които са различни за всеки избор.

21 септември 2023 г.
След парламентарните избори на 2 април т.г. по темата с машините имаше известно затишие - до края на септември, когато депутатите създадоха специална комисия за разследване на обстоятелствата около машинния вот.

17 октомври 2023 г.
Преди 10 дни се проведе първото и засега единствено заседание на въпросната комисия - тогава депутатите изслушаха журналиста и блогър Станислав Цанов. В свое видео Цанов твърди, че е искал да тества сигурността на машините с експеримент, но няколко дни по-късно получил обаждане от Алексей Петров, който го сплашил да не прави подобни опити.

27 октомври 2023 г.
Днешният скандал се разразява буквално два дни преди кметските избори, и то в момент, в който машините за гласуване вече пътуват към секциите във всички точки на страната. Сега ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане" твърдят, че заместник-министърът на електронното управление е разполага с кода и така може да се манипулира резултатът от вота. Въпросният код обаче е публичен от близо седмица.

20 октомври 2023 г.
Преди седмица новият хеш код на машините за местния вот беше генериран в Министерството на електронното управление в присъствието на медии. От министерството публикуваха кода както на сайта си, така и на Фейсбук страницата си.

Така или иначе равносметката от днешния ден е една - тази и другата неделя ще се гласува единствено на хартия. Предстои да разберем дали данни от доклада на ДАНС, както и записите, на които се вижда предполагаемата манипулация, ще станат публично достояние.

#избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници