Кой пусна слуховете за смъртта на Путин и какво следва, ако се окжат верни?

Кой пусна слуховете за смъртта на Путин и какво следва, ако се окжат верни?
A A+ A++ A

Групите в Telegram разпространиха мълниеностно "новина“ за предполагаемата смърт на руския президент Владимир Путин. Измислената новина са оказа толкова популярна, че Кремъл не я коментира, а руският президент се появи съвсем жив на заседанието на Съвета за сигурност на Руската федерация, пише РБК-Украйна в обширна статия озаглавена: "Путин мъртъв ли е? Кой стои зад инвазията и защо смъртта на диктатора няма да сложи край на войната с Руската федерация".

РБК-Украйна съобщава кой разпространява конспиративни теории, с каква цел и дали трябва да се надява Украйна на бърза победа във войната след евентуална истинска смърт на Путин.

Още новини от Украйна

Съобщението за предполагаемата смърт на Путин се появи в анонимния Telegram канал "Генерал СВР". Има информация, че бивш високопоставен офицер от външното разузнаване на Русия публикува класифицирана информация от кулоарите на Кремъл, но тя не е потвърдена. Вчерашната новина е преподадена от редица украински издания, макар и със скептични коментари.

Информацията е следната: Владимир Путин, е починал на 26 октомври в резиденцията си на Валдай, лекарите са спрели реанимацията в 20:42 часа и са го обявили за мъртъв. Днес (27 октомври) каналът предостави някои подробности. Вечерта състоянието му рязко се влошило, дежурните лекари извикали допълнителен лекарски екип, който за 15 минути констатирал смъртта му. Твърди се, че личната охрана на Путин ги е заключила по указание на секретаря на Съвета за сигурност на Руската федерация Николай Патрушев, тази сутрин е продължила да ги държи, а "тялото на президента е поставено в камера“.

Ако се вярва на "Генерал СВР", на публичните събития Владимир Путин е заменен от един от неговите двойници. И към момента руските елити почти са се споразумели за създаването на коалиция начело с Патрушев за запазване на режима на Путин и използване на двойник в образа на президента.

Според посочените данни, лекарите са се борили за живота на Путин от 22-ри, когато се твърди, че сърцето му е спряло, но лекарите са успели да спасят Владимир Путин, да го приведат в съзнание и да го настанят в специално оборудвана стая под интензивното отделение.

"Не, всичко е наред с него. Това е поредната измислица. Абсолютно", заяви прессекретарят Дмитрий Песков, коментирайки публичната информация.

Относно новите епизоди от Валдай няма реакция от Кремъл. Междувременно следобед на 27 октомври пресслужбата на руския президент публикува видеозапис от срещата на Путин с постоянните членове на Съвета за сигурност. Темата на срещата е проблемът с разпространението на оръжие на територията на Русия.

На срещата Путин разкри, че на втората година от пълномащабната война "оръжие нелегално пристига от територията на Украйна" в Русия. И поиска засилване на контрола и укрепване на законовата рамка.

Кой разпространява конспиративната новина

Telegram каналът "Генерал СВР“ е популяризиран от руския политолог Валерий Соловей, родом от Шчастя, Луганска област. Той е доцент по реклама и връзки с обществеността в Московския държавен институт за международни отношения (МГИМО) през 2007-2019 г. В изказванията си той често се позовава на постовете на "генерала на СВР“ и мнозина го наричат ​​сивия кардинал на канала.

Бившият говорител на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна Владислав Селезньов е абониран за "Генерал СВР" и е коментирал пред украинската медия, че каналът му е препоръчан от уважаван човек, свързан със спецслужбите.

"Защо точно сега те започват да разпространяват информация за смъртта на Путин, не е известно. Искам ли да вярвам? Разбира се, но нямаше независимо потвърждение. Въпреки че знам как работи Федералната служба за сигурност на Руската федерация, ако това се случи, не бихме повярвали веднага. Нека си припомним случая с Владимир Жириновски, който беше държан в изкуствена кома в продължение на месец“, е коментирал той.

В същото време Владислав Селезньов не е сигурен, че "Генерал СВР" е руски информационен продукт. И не е изключено историята с информационно-психологическата война да идва от друга страна, която е заинтересована да провокира сътресения в Русия.

"Светът най-вероятно ще научи за смъртта на Путин по същия начин, както за смъртта на Йосиф Сталин през март 1953 г.", пише украинската медия.

"Ако Путин умре, докато е на власт, първо ще има информационен вакуум. После изведнъж всички ще разберат, че лидерът е починал, ще му устроят помпозно погребение и ще си поделят властта. Това ще е точно олекотената версия на ситуацията със Сталин", добавят от РБК-Украйна.

Какво е състоянието на Путин и има ли двойници

Очакванията за бързата смърт на Путин отдавна се подхранваха от информация от руски независими медии, западно и украинско разузнаване за нелечима болест. И те бяха подсилени от факта, че през последните месеци президентът ту говори неясно, ту често кашляше, ту се държи подозрително на масата, докато приема официални лица в Кремъл. А срещите му със световни лидери и подчинени се правят на дълга маса и като цяло генерираха вълна от мемета.

През април 2022 г. е публикувано разследване на изданието "Проект“. Журналистите твърдяха, че Путин постоянно се консултира с хирурзи и онколози (специалисти по проблеми с щитовидната жлеза), навсякъде го придружава екип от лекари, а главнията диктатор търси спасение в нетрадиционната медицина, и препоръчва вани с екстракт от еленски рог. На въпрос дали президентът е болен от рак, Дмитрий Песков отговори, че това е "измислица и лъжа“.

Американското издание Newsweek, позовавайки се на източници от американското разузнаване, написа, че Путин е бил подложен на лечение от рак в напреднал стадий и мнозина във Вашингтон смятат, че краят му е близо. През юли директорът на ЦРУ Уилям Бърнс разсея слуховете.

"Доколкото можем да преценим, вероятно е твърде здрав", е заявил той, но е уточнил, че това е неофициална информация.

Бившият директор на руския отдел в британското разузнаване MI6 Кристофър Стийл също говори за сериозни проблеми със здравето на Путин, но отказа да твърди, че това е нелечима болест, фатално заболяване. В края на 2022 г. датското разузнаване твърди, че е по-вероятно той да страда от хронични болки след няколко падания и инциденти, но предполага, че руският президент е бил лекуван от рак по време на пълномащабното нахлуване в Украйна и че може би някои странични ефекти му се отразяват.

Представителят на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна Вадим Скибицки нарече Путин психически и физически болен, а също така говори за шизофрения. През януари 2023 г. ръководителят на ГРУ Кирило Буданов заяви, че Путин е тежко и отдавна болен, вероятно от рак.

"Знаем го само от хора, източници“, е заявил той в интервю за ABC News.

В друго интервю за The Washington Post той е потвърдил, че Путин е неизлечимо болен от рак, има множество двойници и дали истинският руски президент се появява публично остава открит въпрос за разузнаването.

"Още през 2021 г. имаше изявление, мисля, че беше мое, че Путин е много болен от рак. Оттогава минаха две години и сега всички започват да казват, че нещо не му е наред. Времето ще покаже кой е точно", е коментирал той през май 2023 г.

В същото време Владислав Селезньов подчертава, че Путин е стар разузнавач и е буквално очарован от политическия и житейски път на Сталин.

"Той винаги е имал двойници, така че не изключвам варианта да се създаде цял "отбор от заместници“ на Путин“, е добавил той.

Ако Владимир Путин умре, какво следва?

Британското издание The Independent, в отговор на слуховете за сърдечен арест на Путин, назовава петима възможни наследници. И подчертава, че членовете на семейството не претендират да го заместят.

Следователно, в случай на смърт или внезапна оставка, Съветът на федерацията ще има 14 дни да обяви предсрочни президентски избори. Временно и.д президент на Русия за този период ще бъде премиерът Михаил Мишустин, но почти няма шансове за постоянно назначение, тъй като той не е популярен сред елита.

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев вече заемаше поста президент от 2008 до 2012 г. Той си спечели репутацията на украинофоб, постоянно заплашващ с ядрени оръжия, но се смята, че подчинената му роля е отслабила способността му да консолидира властта. Заместник-началникът на администрацията Сергей Кириенко е член на най-близкото обкръжение на Путин, но е най-подходящ за ролята на "задкулисен оператор".

Министърът на отбраната Сергей Шойгу някога е наричан най-популярната фигура в Русия след президента, но на фона на провалите в Украйна рейтингът му вече е в миналото. Секретарят на Съвета за сигурност на Руската федерация Николай Патрушев е главният стратег на нахлуването в Украйна, Путин се вслушва в него и затова се счита за един от фаворитите да го замести.

"При всички случаи след смъртта на Путин ще има период на вътрешна конфронтация. Което едва ли веднага ще се отрази на фронта и не трябва да се надяваме на бърз край на войната и изтегляне на руските войски от територията на Украйна, връщане на Крим и т.н", пише украинската медия.

При новото правителство интензивните борби ще продължат известно време, но в бъдеще е възможно то да се опита да постигне някакви споразумения.

Олексий Данилов, секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна, отбелязва, че "въпросът кога Бог ще отнеме Путин е въпрос на време, но няма да свърши дотук, тъй като цяла Русия е изпълнена с безчовечност".

"Що се отнася до Украйна, те ни мразят също толкова много и смятат, че трябва да изчезнем от картата на света. Трябва да разберем това. И ако някой си мисли, че след смъртта на Путин нещо ще се промени, това не е вярно. Ще отнеме години, за да се промени ... Първо трябва да започнат да обичат хората", заявява той в интервю за украинската медия "Фокус".

Владислав Селезньов също предупреждава украинците да не имат големи очаквания, свързани със смъртта на Путин в бъдеще. Според него той не е взел лично решението за нахлуване в Украйна и на същото заседание на Съвета за сигурност на Руската федерация през февруари 2022 г. е наредил цялото си най-близко обкръжение. В който все още има много, които ще прокарват тезата за "война до победен финал“.

#Путин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници