Галъп за местния вот в цялата страна: 24,9% за ГЕРБ, 16,8 за ПП-ДБ

Галъп за местния вот в цялата страна: 24,9% за ГЕРБ, 16,8 за ПП-ДБ

Галъп 

A A+ A++ A

44,8% от хората в цялата страна ще гласуват на местните избори на 29 октомври. 24,9% от гласуващите биха посегнали към листа или коалиция около ГЕРБ, 16,8% – на ПП-ДБ, а в София – и на "Спаси София", на "Възраждане" – 15,8%, ДПС – 12,7%, БСП – 9,5%, ИТН – 4%, "Левицата" – 2,2%, а 12% ще гласуват за различни други формации, сред които личат по-видимо опции около "Български възход", ВМРО и др. 2,1% казват, че ще изберат независим кандидат.

Данните са от проучване на "Галъп интернешънъл болкан" за Българското национално радио* и отразяват декларативни нагласи в открит въпрос, който следва типологията на регистрираните листи. Разбира се, многообразието на местни вариации е неизброимо, твърде много са по-малките формации и затова нивата са ориентировъчни, но те показват най-общите афилиации на гласоподавателите с определена политическа марка, т.е. основният им мотив, когато гласуват за една или друга местна коалиция.

"Прегледът по територията на страната показва, че БСП, по традиция, се представя по-слабо в североизточни райони – където пък по-силно е ДПС – както и в столицата. "Възраждане" изглеждат в по-добра кондиция в северозападни и югоизточни общини, но при тази партия има и силно представяне в столицата. ГЕРБ пък изпъква в северозапада, освен, че е сравнително равномерно представен в страната. Разбира се, въпросът за общински листи стига до отговори, които са близки до нагласите за гласуване за парламент, но все пак личат някои разлики спрямо практиката на "Галъп интернешънъл болкан" по отношение на нагласите за гласуване за парламент: например, "Възраждане" изглежда в по-удобна позиция в сравнение с очакваното гласуване за парламент, "Левицата" добива видимост, явно с оглед на алтернативната роля, която формацията играе по места спрямо БСП. ПП-ДБ пък като че ли остават под очакваното си парламентарно представяне, докато ИТН, например, показва по-скоро покриване на нагласите от двата типа вот", коментират социолозите от агенцията.

44,8% са заявяващите, че ще гласуват, приемат, че за тях е по-важна партията, която издига определен кандидат, но за 53,6% по-важна е самата личност на кандидата.

По-добре е да има нов кмет, споделят 54,8% от възнамеряващите да гласуват. По-добре е да остане същият кмет – приемат 37,7% от тях. В крайна сметка, надделява общото желание за промяна, както и фокусът върху мажоритарния избор.

Вие лично, бихте ли, или не бихте приели да гласувате на местните избори за даден кандидат, партия или коалиция срещу заплащане, друг стимул или по принуда – това също попита "Галъп интернешънъл болкан" за нуждите на Българското национално радио. Да, бих, признават 11,4% от възнамеряващите да гласуват. Не, не бих, отговарят 83,8%. Сред откровените личат по-скоро млади представители на малцинствени групи и т.н.

--------------------------------------------------------

*Данните са на "Галъп интернешънъл болкан" за Българското национално радио. Изследването е проведено между 15 и 22 октомври 2023 г. сред 1008 души по метода "лице в лице" с таблети. Двустепенната гнездова извадка е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.1% при 50-процентните дялове. 1% от цялата извадка е равен на около 54 хиляди души.

#избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници