Д-р Петър Марков: Всяко следващо заразяване с Ковид не е безобидно

Д-р Петър Марков: Всяко следващо заразяване с Ковид не е безобидно

Вulgaria ON AIR 

A A+ A++ A

Есента отдавна е тук и е време да се кажат важни неща за рисковете за здравето, които съпътстват есента и зимата. Особено някои, за които хората по-малко си дават сметка или дори не знаят.

С нарастващото застудяване оттук нататък ние ще прекарваме все повече от свободното си време вътре, често в тесни, слабо проветрени пространства в близост с други хора, нерядко в тълпи и навалици по молове или в пълни театри, кина и ресторанти. Това естествено бързо ще натисне до долу газта на разпространението на инфекциите предавани по въздушно-капков път още много преди да дойде Коледа. Имайки предвид несъизмеримо по високия риск от COVID в сравнение останалите сезонни инфекции, той отново неизбежно ще бъде фокус за всички, които се интересуваме от здравето си. Всъщност броят на заразените и приетите в интензивни отделения от повече от месец вече расте стръмно.

Дотук нищо различно от миналата или предишната есен. Какво е новото? Проблемът е, че много хора смятат че ако веднъж са прекарали вируса, то повторно или трето зарзяване не е проблем, "защото имат имунитет". Т.е. мнозина не си дават сметка че последващи заразявания могат допълнително да влошат здравето им, и то дългосрочно.

Да, става дума за така наречения "дълъг COVID", още наречен "постCOVID синдром". Дългият COVID е разнородно и още не добре изяснено страдание, обхващащо различни комбинации от органи и системи в човешкото тяло, като имунна система, сърце, бял дроб, бъбреци, мозък, периферни нерви и други. Обикновено се проявява след приключването на острата фаза на болестта. Симптомите при различните пациенти могат да бъдат различни и включват обща умора, понякога тежка до изтощеност, затруднено дишане, кашлица, болки в гърдите, учестено сърцебиене и прескачане на ритъма, постоянна повишена температура, затруднения в помненето, мисленето и съсредоточаването, понякога до загуба на работоспособност, тревожност, безсъние, депресия, понякога влошаване на горните симптоми след физически и умствени усилия (бърза уморяемост след усилия), косопад, и други.

Някои, или повече от тези симптоми могат да бъдат по-леко или доста тежко изразени, до степен на инвалидизиране. Състоянието може да трае седмици или месеци. При някои продължава с години.

Най-общо - всичко, описано дотук, води при боледуващите до влошена работоспособност, влошено качество на живот и в края на краищата - мизерно съществуване. Животът на засегнатите се обръща наопаки. Хора, които иначе са водили пълноценен, здравословен, изпълнен със спорт и активни заминания живот, изведнъж им е нужно крайно усилие да се надигнат от дивана, сърцето им ще изкочи още на втория етаж или пък мозъкът им се бори да проумее смисъла на просто изречение в любимата им книга.

Докато все още е трудно да се предвиди кой се разболява от дълъг COVID и кой не, това, което е известно, е, че рискът е по-висок сред хора с придружаващи хронични заболявания и такива, които не са ваксинирани. Хора прекарали по-тежко самия COVID също са под по-висок риск, но дълъг COVID могат да развият и такива, прекарали инфекция леко или безсимптомно.

Важното, което трябва да се отбележи с оглед намаляване на риска от дълъг COVID, е, че всички изследвания върху проблема показват, че всяка следваща инфекция покачва риска от заболяването, той се натрупва. Отделно от риска от дълъг COVID, много изследвания показват, че повтарянето и потретване на инфектиране с вируса независимо повишава риска ни и от няколко изключително тежки, инвалидизиращи и животозастрашаващи състояния, като инсулт, инфаркт, белодробен инфаркт, тромботични и съдови инциденти и диабет.

Ако има едно нещо, което ми се иска хората да запомнят и вземат предвид от този текст, то е следното: всяко следващо заразяване с вируса, причиняващ COVID, е далеч от безобидно. Напротив, рискуваме да влошим здравето си - възможно е значително и за дълго време напред. Инсултът, инфарктът и белодробната тромбемболия могат директно да ни убият. И тук визирам рисковете едва след като сме прекарали острото заболяване, което, както вече от години знаем, отделно носи своя значителен риск.

Пазете се от заразяване! Не е много трудно. Когато сте на открито, няма нужда от нищо. Но когато сте в затворено пространств, без проветрение сред много хора - носете маска! Лесно е, евтино е - незначителен дискомфорт на фона на най-ценното, което имаме - работоспособният ни и изпълнен със здраве и енергия живот.

Ваксинирайте се. Ваксините са може би най-умното нещо, което медицината е измислила в цялата си история - наистина. Най-безопасното, най-евтиното и най-лесно прилагащото се превнативно средство срещу инфекции, а напоследък все повече и срещу ракови заболявания.

Както вече и децата знаят, ваксината срещу COVID значително снижава риска от тежка болест, почти напълно елиминира риска от смърт и освен това, в духа на този текст, снижава риска от дълъг COVID и тежки съдови усложнения.

Ако сте ваксинирани, поставяйте си периодично бустери (на 6 до 12 месеца), за да подържате имунитета си в добра форма. По редица причини човешкият имунитет срещу САРС-КоВ-2 е нетраен и с времето се "износва". Бустерите са тези, кото по безопасен начин го тренират да е в добра форма в лицето на вируса. Така, дори ако не успеем да се предпазим от заразяване, имаме втори кръг на отбрана, който ни гарантира нискорискова инфекция и ни пази здравето и живота.


#д-р Петър Марков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници