"Хамас": Около 50 заложници са загинали при израелските удари по Газа

"Хамас": Около 50 заложници са загинали при израелските удари по Газа

Стоп кадър/НОВА

A A+ A++ A

Около 50 души, взети от палестинското движение "Хамас" за заложници, са загинали при израелските удари по Газа, заяви Абу Обейда, говорител на Бригадите "Изедин ал Касам", военното крило на "Хамас", предаде Ройтерс, като се позова на публикация в профила на "Изедин ал Касам" в социалната мрежа "Телеграм".

Говорителят не даде повече подробности.

Ройтерс отбелязва, че не е в състояние да провери изнесените данни.

Външният министър на Палестинската автономия (ПА) съобщи пред репортери, че ПА няма да се меси в разследването на Международния наказателен съд (МНС) на изненадващото нападение на "Хамас" срещу Южен Израел на 7 октомври и ще подкрепи цялостната проверка на съда на всички действия в палестинските територии, предаде Асошиейтед прес.

Съдът в Хага разследва и води дела за военни престъпления, геноцид и престъпления срещу човечеството. Палестинският външен министър Рияд ал Малики се срещна два пъти с главния прокурор Карим Хан по време на двудневното си посещение в Нидерландия, на което той се отправи, за да мобилизира подкрепа за разследване на МНС.

Помолен от журналисти да коментира дали ще подкрепи разследване и на нападението на "Хамас" от 7 октомври срещу Южен Израел, той каза, че ПА няма да се меси. "Не можем да казваме: "разследвайте тук, но не разследвайте там", каза Малики.

МНС започна разследване през 2021 г. на предполагаеми престъпления в палестинските територии, чийто основен предмет бяха военните операции срещу палестинските бойци в ивицата Газа и разширяването на еврейските селища в Източен Йерусалим и на окупирания Западен бряг.

Миналата седмица Хан потвърди, че мандатът му ще обхване и палестинците, извършили престъпления срещу израелци. Макар и предизвикано от предишния голям конфликт в Газа, разследването може да анализира твърдения за военни престъпления и от сегашната война между Израел и "Хамас".

Според Израел МНС не притежава никаква юрисдикция в конфликта, защото Палестина не е независима суверенна държава. Израел не е страна по договора за създаването на Международния наказателен съд и не е сред 123-те държави, членуващи в него, предаде БТА.

След посещението си в съда Малики обяви, че Израел води война на отмъщение срещу Газа, която е в разрез с международното право. "Тя няма друга реална цел освен пълното унищожение на всяко обитаемо място в Газа", каза той.

Той призова световните лидери да подкрепят резолюция на Общото събрание на ООН, внесена от арабските страни и призоваваща за спиране на огъня, което да позволи в Газа да влезе хуманитарна помощ.

#Израел #"Хамас" #заложници

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници