Денков от Брюксел: България ще бъде много по-ефективна в Шенген

Денков от Брюксел: България ще бъде много по-ефективна в Шенген

стоп кадър/БНТ

A A+ A++ A

За нас миграцията е огромен въпрос, Украйна и подкрепата за нея, Украйна и подкрепата за нея, как да се подходи за ситуацията в Израел - всичко това има отражение и няма как да ги отделим. Очаквам първо да се приеме, че фокуса трябва да бъде защитата на външните граници, работата с трети страни и от тази гледна точка, че България и Румъния ще бъдат много по-ефективни вътре в Шенген.

Това заяви премиерът на България Николай Денков на брифинг пред журналисти в Брюксел.

Той се включи и към критиките на финансовия министър към президента Румен Радев:

"Ще бъда по-рязък - с този си акт президентът Радев не защитава българските интереси. А дали защитава чужди интереси - всеки сам да помисли. Аз смятам, че сезирането на Конституционния съд не беше правомерно, не трябваше да го прави. Може би това защитава интересите на други държави - Русия, Сърбия, Унгария, но не е и на България", заяви още той във връзка с решението на президентът Румен Радев да реферира таксата, наложена върху преноса на руски газ, върху Конституционния съд на Република България.

Малко по-рано в Брюксел премиерът се срещна а представители на организацията „Репортери без граници“.

"Проблемът в България не е свободата на словото – през последните две години има значителен напредък в това отношение. Основният проблем в страната ни е свързан с дезинформацията. Необходими са стандарти, по които да се проверява истинността на фактите. Освен промени в българските закони, тук може много да ни помогне и законодателството на европейско ниво", заяви той на срещата.

Денков подчерта усилията на правителството да гарантира прозрачност на медийната собственост, свободата на изразяване на журналистите и достоверността на информацията. Конкретен резултат в тази посока е приемането на промените в Закона за обществените поръчки, изготвени в изпълнените на препоръките от последните годишни доклади на Европейската комисия за върховенството на закона в България. Създадена е работна група към Министерството на правосъдието с участието на експерти и от други институции, която изготвя нормативни промени в съзвучие с европейските и световни стандарти в медийната сфера.

#акад. Николай Денков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници